Суд у Гаазі розпочав розгляд по суті в справі MH17

Дата: 07 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Окружний суд Гааги 7 червня розпочинає розгляд по суті кримінальної справи щодо збиття “боїнга” МН17 в небі над Донбасом улітку 2014 року.

Про це повідомили на сайті суду. 

Фото: courtmh17.com

Суд планує розглянути три ключових питання:

• чи був збитий рейс ракетою “Бук”;
• чи здійснювали пуск ракети з поля неподалік Первомайського;
• чи брали в цьому участь обвинувачені. 

Очікується, що суд розгляне матеріали протягом 8, 9 і 10 червня, однак весь блок слухань триватиме до 9 липня. За цей час судді проведуть підсумкове обговорення документів, а 17 і 18 червня обвинувачення отримає можливість відповісти на матеріали. У вересні можливість звернутися до суду з’явиться й у родичів загиблих.

Нагадаємо, що слухання в справі МН17 розпочались у березні минулого року. За цей час прокуратура Нідерландів відрекомендувала нових свідків. Один з них – росіянин, який був присутнім під час пострілу ракети із ЗРК “Бук” по літаку. Чоловік нібито добровільно зголосився приєднатися до сепаратистів та у 2014 році охороняв територію, звідки стріляв “Бук”. Також стало відомо, що російські спецслужби та бойовики на Донбасі погрожують свідкам у справі. 

Загалом прокуратура Нідерландів висунула звинувачення в справі чотирьом людям: 

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Фотографія обкладинки: netherlandsandyou.nl

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter