Суд у Дніпрі завершив вивчення більшості доказів у справі щодо нападу на активістку Наталію Ешонкулову

Дата: 27 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпра завершив вивчення основного масиву доказів у справі про напад на громадську активістку Наталію Ешонкулову.

Судове засідання відбулося 27 вересня, передає кореспондентка видання ZMINA.

Наталія Ешонкулова. Фото: Юлія Рацибарська  

Під час засідання проаналізували відео, зняте камерами спостереження біля будинку громадської активістки та біля сусіднього будинку в день її побиття, а також відео затримання одного з фігурантів справи, на якому видно, як у нього вилучають сліп-пакети з речовиною, схожою на наркотичну.

Обвинувачені в справі про напад на Наталію Ешонкулову під час засідання 27 вересня. Фото: Юлія Рацибарська

За словами потерпілої Наталії Ешонкулової, на перших відео видно, як до під’їзду її будинку незадовго до нападу заходять двоє молодиків, зовні схожих на обвинувачених. В одного з них на руці помітне татуювання у вигляді павутини, за яким можна ідентифікувати особу.

“На записі добре видно татуювання одного з них – “павутину”. Коли дивишся вдома, на моніторі комп’ютера, взагалі видно і татуювання, і обличчя. Експертиза – не побачила. Тому ми хочемо, щоб цю експертизу перепризначили. Мене її результати не влаштовують”, – сказала в коментарі виданню ZMINA Наталія Ешонкулова.

Окрім відеодоказів, на суді також розглядали результати судово-психіатричних експертиз, які свідчать про осудність підозрюваних.

Матеріали справи. Фото: Юлія Рацибарська 

Наступне засідання суду відбудеться 3 жовтня.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року ввечері в Дніпрі двоє зловмисників напали та сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її в під’їзді. У неї було пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня 2021 року поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

25 липня 2021 року Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. Справу почав розглядати Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра. А 2022 року в справі з’явився третій фігурант. Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко. Перших двох звинувачують у замаху на вбивство, скоєному на замовлення, а третього – у пособництві в злочині, даванні вказівок і транспортуванні нападників. Усі троє свою причетність до нападу заперечують. 

Після затримання третього фігуранта справи Наталія Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї, зокрема надсилання повідомлень з погрозами. Їх на клопотання активістки приєднали до справи. 

Наталія Ешонкулова очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі, одна з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році, підприємиця, юристка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter