Суд у Дніпрі залишив під вартою підозрюваних у нападі на активістку Наталію Ешонкулову й допитав важливого свідка

Дата: 31 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпра продовжив термін тримання під вартою трьом підозрюваним у нападі на громадську активістку Наталію Ешонкулову.

Як передає кореспондентка видання ZMINA, відповідне рішення було ухвалене на засіданні суду 30 січня.

Наталія Ешонкулова. Фото: Юлія Рацибарська

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко. Перших двох звинувачують у замаху на вбивство, скоєному на замовлення, а третього – у пособництві в злочині, даванні вказівок і транспортуванні нападників.

Клопотання про продовження запобіжного заходу подав прокурор Олександр Литвиненко, адже вважає, що злочин, який інкримінують обвинуваченим, особливо тяжкий. Окрім того, на його думку, є ризик того, що, перебуваючи на волі, фігуранти можуть чинити тиск на свідків.

Суд задовольнив клопотання прокурора й продовжив термін тривання підозрюваним на 60 діб без права внесення грошової застави.

Окрім того, цього дня суд допитав свідка, чиє ім’я, прізвище та анкетні дані не афішуються з міркувань його безпеки.

Допит відбувся за допомогою відеозв’язку. Судді, сторона обвинувачення, сторона захисту, самі обвинувачені й потерпіла перебували в залі Амур-Нижньодніпровського суду, а свідок – у залі іншого райсуду.

“Цей свідок боявся психологічного та іншого тиску з боку підозрюваних. Тому він перебував у залі Індустріального районного суду і під відеокамеру розповідав те, що пам’ятав. Його свідчення виявилися для сторони обвинувачення досить важливими”, – сказала в коментарі виданню ZMINA Наталія Ешонкулова.

Наступне засідання суду відбудеться 6 лютого.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року ввечері в Дніпрі двоє зловмисників напали й сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її в під’їзді. У неї пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня 2021 року поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

25 липня 2021 року Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. Справу почав розглядати Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра. А 2022 року в справі з’явився третій фігурант. Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко.

Після затримання третього фігуранта справи Наталія Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї, зокрема надсилання повідомлень з погрозами. Їх на клопотання активістки приєднали до справи. 

Наталія Ешонкулова очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі, одна з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році, підприємиця, юристка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter