Суд у Дніпрі подовжив термін тримання під вартою підозрюваним у нападі на громадську активістку Наталію Ешонкулову

Дата: 01 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпра подовжив термін тримання під вартою трьом підозрюваним у нападі на громадську активістку Наталію Ешонкулову.

Відповідне рішення суд ухвалив на засіданні 1 листопада, передає кореспондентка видання ZMINA.

Наталія Ешонкулова. Фото: Юлія Рацибарська для ZMINA

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко. Перших двох звинувачують у замаху на вбивство, скоєному на замовлення, а третього – у пособництві в злочині, даванні вказівок і транспортуванні нападників.

Клопотання про подовження запобіжного заходу подав прокурор Олександр Литвиненко.

Прокурор, зокрема, зазначив, що злочин, за якими обвинувачуються ці троє, особливо тяжкий, це незакінчений замах на вбивство. Крім того, є ризики для перебування підозрюваних на волі, вони можуть чинити тиск на свідків, а також спробувати втекти через непідконтрольну Україні територію.

Фото: Юлія Рацибарська для ZMINA

Прокурор також нагадав, що, за словами потерпілої, їй надходили погрози.

Водночас самі фігуранти справи та їхні захисники заявили про необхідність пом’якшення запобіжного заходу, наполягаючи на його зміні на цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета або ж грошову заставу.

“Щодо посилання на те, що мій підзахисний може тиснути на свідків – на сьогодні, за півтора року, жоден зі свідків не звернувся до відповідних органів із заявою про те, що мій підзахисний на них якось тисне. Жоден зі свідків не вказує на мого підзахисного як на особу, яка вчиняла кримінальне правопорушення”, – сказала, зокрема, захисниця Андрія Русака Катерина Тертишна.

Самі підозрювані заявляли про свою непричетність до злочину.

Фото: Юлія Рацибарська для ZMINA

Зрештою суд задовольнив клопотання прокурора й продовжив підозрюваним термін тримання під вартою на 60 діб, до 30 грудня, без права внесення грошової застави.

“Кожні два місяці порушується питання про продовження запобіжного заходу. Найбільше мене дивує, що щоразу підзахисні пропонують, щоб їх випустили під грошову заставу. Це при тому, що жоден з них немає офіційного джерела доходу, не працевлаштований офіційно. Звідки ж гроші на цю заставу…” – сказала в коментарі ZMINA після засідання Ешонкулова.

На засіданні 1 листопада суд також допитав двох свідків у справі – понятого, який був присутній під час затримання підозрюваного Русака 22 липня 2021 року в Кам’янському, а також наречену цього підозрюваного.

Наступне засідання суду відбудеться 8 листопада.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року ввечері в Дніпрі двоє зловмисників напали й сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її в під’їзді. У неї було пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня 2021 року поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

25 липня 2021 року Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. Справу почав розглядати Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра. А 2022 року в справі з’явився третій фігурант. Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко. Перших двох звинувачують у замаху на вбивство, скоєному на замовлення, а третього – у пособництві в злочині, даванні вказівок і транспортуванні нападників. Усі троє свою причетність до нападу заперечують. 

Після затримання третього фігуранта справи Наталія Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї, зокрема надсилання повідомлень з погрозами. Їх на клопотання активістки приєднали до справи. 

Наталія Ешонкулова очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі, одна з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році, підприємиця, юристка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter