Суд у Дніпрі почав розгляд по суті справи про напад на активістку Наталію Ешонкулову

Дата: 11 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Амур-нижньодніпровський районний суд Дніпра розпочав розгляд по суті справи про напад на громадську активістку Наталію Ешонкулову, що стався минулого року.

Про це повідомляє кореспондентка ZMINA.

Троє обвинувачених. Фото: Анастасія Москвичова

Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново.

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко. Перших двох звинувачують у замаху на вбивство, скоєному на замовлення, а третього – у пособництві в злочині, даванні вказівок і транспортуванні нападників.

Окрім того, як зазначив прокурор, під час затримання Кузьменка і Русака поліція виявила в них наркотичні речовини – ті своєю чергою заявляють, що їх їм підкинули. Також потерпіла Наталія Ешонкулова заявила цивільні позови для відшкодування матеріальної та моральної шкоди в понад 1,5 мільйона гривень.

За її словами, вона досі має проблеми зі здоров’ям унаслідок побиття.

Потерпіла Наталія Ешонкулова, її адвокат і прокурор. Фото: Анастасія Москвичова

Також на засіданні 11 липня розглянули деякі письмові докази й відеозапис слідчого експерименту, на якому Ешонкулова розповіла про обставини нападу.

Після цього оголосили перерву. Розгляд справи продовжать 18 липня.

Нагадаємо, що нещодавно Ешонкулова заявила про погрози.

Напад на активістку відбувся торік у липні в Дніпрі. Двоє зловмисників напали та сильно побили її, підстерігши в під’їзді. Жінці пошкодили кілька зубів і зламали ніс, а в лікарні зафіксували струс мозку, синці й садна на обличчі. 

Ешонкулова вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю. Вона очолює ГО “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі, та є однією з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020-му.

Поліція кваліфікувала напад як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України) й невдовзі заявила про затримання двох підозрюваних, яких активістка впізнала. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter