Суд РФ залишив під вартою чотирьох фігурантів другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 28 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Апеляційний військовий суд міського округу Власіхи Московської області розглянув скарги адвокатів на продовження строків тримання під вартою Рустема Шейхаліева, Руслана Сулейманова, Яшара Муедінова та Енвера Аметова – фігурантів другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє об’єднання “Кримська солідарність”.

Яшар Муедінов

Перед початком судового засідання Рустем Шейхаліев заявив клопотання про допуск засобів масової інформації на слухання. Однак суд відхилив його, пославшись на можливість відвідування відкритого процесу в Апеляційному військовому суді Власіхи.            

Адвокати Рифат Юнус і Еміне Авамілєва брали участь в засіданні за допомогою відеоконференцзв’язку з Кримського гарнізонного військового суду. Рішення Південного окружного військового суду залишено в силі. Підсудні перебуватимуть під вартою до 16 червня 2021 року. Про це повідомила адвокат Еміне Авамілєва.            

Сторона захисту у своїх доказах зазначила, що після закінчення попереднього слідства нема потреби обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Оскільки обвинувачені вже не зможуть “впливати на судовий розгляд, вилучити документи, або якимось чином вплинути на свідків”, більшість з яких, до того ж засекречені.

“Ми вказали на численні позитивні характеристики, на те, що у них на утриманні знаходяться неповнолітні діти і, зрештою, вони і не збираються виїжджати з Криму, оскільки вони всі повернулися на свою історичну Батьківщину і залишати Крим вони не збиралися. Природно, всі наші докази не були враховані судом”, – наголосила Еміне Авамілєва.       

Кількома днями раніше, 13 фігурантів сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” незаконно етапували в слідчий ізолятор №1 російського Ростова-на-Дону. Всі вони понад два тижні перебувають у карантинних камерах.   

Нагадаємо, 27 березня 2020 року співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, у тому числі представників громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Після обшуків загалом затримали 24 людини, у тому числі громадянських журналістів Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова. Підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя заарештував усіх затриманих.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих у березні 2020 року в Криму.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter