Суд РФ відправив до СІЗО викладача університету через публікації українських пісень у соцмережі

Дата: 08 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У РФ за українські пісні суд відправив у слідчий ізолятор доцента кафедри філософії Московського державного технічного університету імені Баумана Олександра Нестеренка.

Про це інформують DW та “Медіазона”.

Фото з відкритих джерел

Як повідомляється, 63-річного Нестеренка, який також є членом однієї з дільничних комісії від партії “Яблуко”, обвинувачують у “пробудженні ненависті із загрозою застосування насильства”. Про це журналістам розповів адвокат Оскар Черджієв.

Приводом для ув’язнення викладача університету стали два відео і три аудіозаписи українських пісень, які він розмістив на своїй сторінці у соцмережі “ВКонтакте”.

3 вересня Нестеренко повідомив журналістам, що до нього додому приходили силовики, щоб забрати на допит у слідчий комітет РФ. Викладач повідомляв також про обшук у себе вдома. При цьому, як пишуть правозахисники, пізніше у СК розповіли, що це був не обшук, силовики просто “прийшли вручити повістку”.

Після допиту чоловіка відпустили у статусі свідка. Однак через два дні доцента затримали й відправили до СІЗО.

До переліку аудіозаписів, щодо яких слідство проводило експертизу, були, зокрема, пісні “Ми ростемо” гурту “Воплі Відоплясова”, композиція “Запалимо зранку – Україна Переможе” у виконанні Gordon Black, а також композиція “Зродилися ми великої години” та ремікс на пісню “Батько наш – Бандера, Україна – мати”.

За версією слідства, у піснях і кліпах є “ознаки спонукання до скоєння насильницьких дій щодо росіян як групи осіб, виділеної за ознакою національності”, і навіть “знищення росіян як військового противника”.

Нагадаємо, наприкінці липня поточного року в окупованому Севастополі на місцевого жителя склали адмінпротокол за прослуховування української пісні у себе вдома, згодом суд відправив його під адмінарешт на 15 діб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter