На Дніпропетровщині російську мову позбавили статусу регіональної: де він ще зберігся?

Дата: 26 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Дніпропетровський окружний адміністративний суд скасував регіональний статус російської мови в Дніпропетровській області.

Відповідне рішення оприлюднили в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Тарас Кремінь. Джерело: ua.interfax.com.ua

“Із 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, відповідно до якого депутати Дніпропетровської обласної ради мали в шестимісячний термін переглянути й скасувати рішення про надання російській мові статусу регіональної. Однак цього не сталося. І тільки в судовому порядку нам вдалося цього домогтися”, – прокоментував рішення Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на своїй сторінці у фейсбуку.

Він уточнив, що рішення Дніпропетровської обласної ради від 17.08.2012 №333-14/VІ “Про підтримку мовної політики в Україні” визначало заходи щодо розвитку, використання і захисту російської мови як регіональної, через що не відповідало вимогам чинного законодавства.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Харківський окружний адміністративний суд визнав протиправним і нечинним рішення Харківської міськради про реалізацію в місті положень неконституційного Закону “Про засади державної мовної політики”.

Закон “Про засади державної мовної політики”, який дозволив надати російській мові статус регіональної в Харкові, визнали неконституційним ще 2018 року. Однак після цього та навіть після численних звернень активістів міськрада відмовлялася скасувати власне рішення про це, а тому втрутилася прокуратура. 

Статус “регіональної” дозволяв використовувати недержавну мову в роботі місцевих органів влади та органів самоврядування. Окрім цього, як було прописано в неконституційному законі, застосовувати та вивчати регіональну мову можна було в державних і комунальних закладах, а також використовувати в інших сферах суспільного життя.

Наприкінці минулого року Кремінь просив Офіс генпрокурора допомогти скасувати регіональні мови. Тоді виявилося, що в окремих обласних, міських, сільських та селищних радах у Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Херсонській та Чернівецькій областях, наприклад, діловодство та ухвалення рішень здійснюється виключно регіональною мовою, що порушує закон про мову. 

Парламент ухвалив закон про мову наприкінці квітня 2019-го. Документ закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська і вона обов’язкова для органів державної влади й публічних сфер на всій території держави. Із січня поточного року вся сфера обслуговування перейшла на українську. 

На сьогодні статус регіональної російська мова має на території Луганщини та окремих населених пунктів Миколаївської та Одеської областей.

Водночас не скасовано рішень окремих органів місцевого самоврядування про надання статусу регіональної болгарській та гагаузькій мовам – на території Болградського району, болгарської – у місті Болград Одеської області, румунської та молдавської – в окремих населених пунктах Чернівецької області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter