“Суд” окупантів у Криму оштрафував кримчанина без його участі у засіданні

Дата: 26 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Кримчанина Рамазана Сусанова так званий Київський районний “суд” Сімферополя оштрафував за участь в стихійних зборах біля будівлі ФСБ, не повідомивши його про засідання.

Про це повідомляє у фейсбуці Кримська правозахисна група.

Рамазан Сусанов. Фото: Elmaz Qırımlı

Він чекав дзвінка, чекав повідомлення, однак ні дзвінка, ні повідомлення йому не було надіслано. При тому, що в його протоколі даний розгляд його справи було призначено на 9 вересня. Він 9 вересня в будівлю суду з’явився, однак через відсутність матеріалів справи в Київському районному суді, його відправили додому, пообіцявши, що його повідомлять про час і місце розгляду судового засідання , – розповів адвокат обвинуваченого Айдер Сулейманов

Однак “суддя” Галина Хулапова, за відсутності Рамазана Сусанова, визнала чоловіка винним у скоєнні адміністративного правопорушення і винесла рішення про штраф у сумі 10 000 рублів.

Адвокат Айдер Сулейманов заявив, що це рішення захист буде оскаржувати.

Раніше Рамазану Сусанову пред’явили адміністративне правопорушення за “порушення обмежень режиму підвищеної готовності” (ст. 20.6.1 КоАП РФ). Він був затриманий під час масових арештів кримських татар 4 вересня біля будівлі ФСБ.

Як відомо, свобода мирних зібрань не передбачає отримання згоди на проведення заходів. Владу потрібно інформувати про плани мирного зібрання, щоб та забезпечила правопорядок під час акції. Це її обов’язок.
 
З початку тимчасової окупації Росія незаконно вимагає від ініціаторів мирних зібрань узгоджувати заходи. Представники “адміністрацій” на півострові зазвичай відмовляють у проведенні акцій, що можуть містити критику де-факто влади.
 
Комітет ООН з прав людини у своїх зауваженнях CCPR/C/GC/37, п. 70 наголошує, що необхідність звертатися до органів влади за дозволом на проведення зібрання “руйнує саму концепцію мирних зібрань як основного права”.

Всього в Сімферополі по “адміністративних справах” стосовно людей, які зазнали масових затримань біля будівлі ФСБ прийнято близько 30 рішень про штрафи на суми від 5 000 до 20 000 рублів (7 370 гривень).

Нагадаємо, прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя направила до суду кримінальні справи стосовно двох незаконних “суддів” Бахчисарайського та Совєтського районних “судів” в тимчасово окупованому Криму. Підозрювані призначали штрафи кримськотатарським активістам за події 3 травня 2014 року.

Йдеться про події 3 травня 2014 року, коли “правоохоронці” держави-окупанта заборонили в’їзд до Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Тоді на знак протесту, виступаючи проти окупації півострова, кримські татари перекрили дорогу на декількох ділянках трас Сімферополь – Севастополь, Херсон – Джанкой – Феодосія – Керч, Сімферополь – Феодосія – Керч та ін. Саме ці дії активістів і були кваліфіковані окупаційними “правоохоронними органами” як “адміністративне правопорушення”, і їх  притягнули до відповідальності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter