Ще двох “суддів” з Криму, які оштрафували кримськотатарських активістів, звинувачують у держзраді

Дата: 24 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя направила до суду кримінальні справи стосовно двох незаконних “суддів” Бахчисарайського та Совєтського районних “судів” в тимчасово окупованому Криму. Підозрювані призначали штрафи кримськотатарським активістам за події 3 травня 2014 року.

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури АРК

“Суддям” інкримінують порушення ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (“державна зрада”). 

“2014 року обвинувачені зрадили присязі на вірність народу України, зайнявши посади в незаконно створених “Бахчисарайському районному суді республіки Крим” і “Совєтському районному суді”. Керуючись законодавством Російської Федерації, однак, не маючи на те законних підстав, обвинувачені ухвалили постанови про визнання чотирьох кримських татар винними в скоєнні адміністративного правопорушення, а саме організації масового одночасного перебування громадян та призначили покарання у вигляді штрафу від 10 до 40 000 рублів кожному”, – мовиться в повідомленні прокуратури.

Йдеться про події 3 травня 2014 року, коли “правоохоронці” держави-окупанта заборонили в’їзд до Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Тоді на знак протесту, виступаючи проти окупації півострова, кримські татари перекрили дорогу на декількох ділянках трас Сімферополь – Севастополь, Херсон – Джанкой – Феодосія – Керч, Сімферополь – Феодосія – Керч та ін. Саме ці дії активістів і були кваліфіковані окупаційними “правоохоронними органами” як “адміністративне правопорушення”, і їх  притягнули до відповідальності. 

Імена та прізвища підозрюваних у повідомленні прокуратури не вказані. Утім, як повідомив Крим.Реалії чиновник, який не уповноважений надавати інформацію медіа, йдеться про Марину Ігорівну Нікіщенко (Nikishchenko Marina Igorevna, Nikishchenko Maryna) із “Бахчисарайського районного суду” і Ігоря Сергійовича Бражника (Brazhnik Igor Sergeevich, Brazhnyk Ihor) із “Совєтського районного суду”. Вони публічно не коментували звинувачення Прокуратури АРК і Севастополя.

Раніше Прокуратура АРК і Севастополя направила до суду кримінальну справу стосовно “судді” “Судакського міського суду” ” Сича Максима Юрійовича (Sych, Maksym, Sych Maksim Iurevich) та “судді” “Білогірського районного суду” Борисенка Євгена Валентиновича (Borysenko Yevhen, Borisenko Evgenii Valentinovich). Їх обвинувачують у державній зраді за ч. 1 ст. 111 КК України.

Загалом Прокуратура АРК скерувала до суду вже 27 обвинувальних актів щодо колишніх суддів АР Крим.

Нагадаємо, “управління Слідчого комітету Росії в Криму” 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

На засіданні суду 5 березня у справі національного лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва сторона захисту виявила порушення в матеріалах справи. Зокрема, як стверджує адвокат Микола Полозов, порушення стосувалися матеріалів, підготовлених слідчим. Також на засіданні суду 5 березня стало відомо, що Джемілєву продовжено заборону на в’їзд до Криму на 15 років – до 5 березня 2034 року.

Санкції статті передбачають позбавлення волі на термін до 15 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter