Прокуратура АРК передала до суду справу окупаційних “суддів” у Криму, які переслідували кримських татар

Дата: 31 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальні висновки проти колишніх суддів, які продовжили працювати в незаконних “судах” тимчасово окупованого Криму. Їм інкримінують порушення ч. 1 ст. 111 КК України (“Державна зрада”).

Про це інформує пресслужба відомства.

У прокуратурі пояснюють, що своїми діями й рішеннями обвинувачені сприяли становленню окупаційних судових органів на півострові та загалом окупаційної влади РФ.

“Вони також надавали допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України”, – йдеться в повідомленні.

За версією українських слідчих, судді після окупації Криму перейшли на службу до незаконного “Судацького міського суду” і “Білогірського районного суду”.

Повідомляється, що обвинувачені, зокрема, винесли постанови про визнання десяти активістів кримськотатарського національного руху винними у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 20.2.2 та ст. 20.18 КпАП Росії (організація масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок, і блокування транспортних комунікацій). Ці “судді” призначили активістам покарання у вигляді штрафу від 10 до 50 тисяч рублів кожному.

“Йдеться про події 3 травня 2014 року, коли “правоохоронцями” держави-окупанта був заборонений в’їзд до Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Тоді на знак протесту, виступаючи проти окупації півострова, кримські татари перекрили дорогу на декількох ділянках трас Сімферополь – Севастополь, Херсон – Джанкой – Феодосія – Керч, Сімферополь – Феодосія – Керч та ін. Саме ці дії активістів і були кваліфіковані окупаційними “правоохоронними органами” як “адміністративне правопорушення” і притягнули їх до “відповідальності”, – йдеться в повідомленні відомства.

 

Зазначається, що санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

Прокуратура АРК не розкриває імен обвинувачених. Утім, співробітник одного з українських силових відомств, який не уповноважений офіційно коментувати розслідування цього провадження, повідомив виданню ZMINA, що йдеться про “суддів” Сич Максим Юрійович (Sych, Maksym, Sych Maksim Iurevich) та Борисенко Євген Валентинович (Borysenko Yevhen, Borisenko Evgenii Valentinovich).

У Прокуратурі АРК також нагадали, що загалом до суду скерували вже 25 обвинувальних актів щодо колишніх суддів АР Крим.

Нагадаємо, наразі незаконна “суддя” так званого “Армянського міського суду” Венера Ісроїлова слухає справу проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. 13 квітня 2020 окупаційні слідчі в Криму висунули Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter