Cуд виправдав колишнього співробітника СБУ, який під час затримання “інстинктивно” схопив за шию і повалив на землю поліцейську

Дата: 04 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Мукачівський міськрайонний суд визнав невинуватим у спротиві поліції колишнього співробітника СБУ Анатолія Сікору, який схопив патрульну поліцейську за шию і повалив на підлогу, коли та разом з колегою намагалася його затримати. 

Про це повідомляють “Ґрати”.

Затриманий Анатолій Сікора та Марія Семенюк після інциденту. Фото: сторінка Костянтина Андрюка у фейсбуці

Інцидент, що й став причиною судового розгляду, трапився 3 вересня минулого року. Тоді патрульна поліцейська Марія Семенюк об’їжджала з колегою вулиці міста Мукачева. Близько 10-ї вечора вони побачили, як невідомий автомобіль перетнув подвійну суцільну і заїхав на заправку на вулиці Томаша Масарика, 21. Поліцейські під’їхали до машини, з неї вийшов чоловік і почав підкачувати колеса.

Правоохоронці попросили його надати права і техпаспорт, щоб скласти адмінпротокол про порушення правил дорожнього руху – частина 1 статті 122 Кодексу про адміністративні правопорушення. Водієм виявився Анатолій Сікора. Він працював у СБУ з 1997 року, однак уже через півтора місяця після інциденту вийшов на пенсію.

Як розповіли самі поліцейські, вони запідозрили, що Сікора був нетверезий, а тому запропонували йому пройти огляд, однак він вирвав документи з рук і почав від’їжджати. Тоді постраждала поліціянтка Семенюк перегородила йому дорогу службовим автомобілем, Сікора вийшов зі своєї машини й попрямував до будівлі заправки.

Правоохоронці наказували йому зупинитися, але він не реагував, а тому вони вирішили його затримати. Сікора, за словами Семенюк, виривався і хапав їх за одяг. Поліцейські вирішили надіти на нього наручники, але Сікора ухилявся і не давав їм завести його руки за спину. Чоловік схопив Семенюк за шию, і вони разом впали: правоохорониця розбила ніс, отримала закриту черепно-мозкову травму, струс мозку, множинні удари й садна обличчя, гематому на голові та забій м’яких тканин правого плеча. Поліцейські викликали підмогу рацією, і та вже разом з працівниками заправки допомогла затримати Сікору. Після цього постраждалу поліцейську доставили в лікарню.

Будівля Мукачівського міськрайонного суду. Фото: mukachevo.net

Сам Сікора в суді свою провину не визнав. За його словами, того дня він попросив свого знайомого забрати його на машині з ресторану, адже Сікора випив і не збирався сідати за кермо. Дорогою в них спустило колесо, вони зателефонували ще одному знайомому, який погодився дати їм запасне. Вони приїхали на заправку, і водій пішов на техстанцію, де збирався забрати запаску. Сікорський залишився підкачувати колесо, і в цей час до нього під’їхали співробітники поліції й повідомили про порушення ПДР. За словами Сікори, тоді він балотувався на пост голови Виноградівської об’єднаної територіальної громади, тому вирішив, що це провокація і не став виступати проти складання адмінпротоколу.

Захист колишнього співробітника СБУ надав суду рішення про скасування адмінпротоколу щодо порушення Сікорою ПДР, а також постанову Мукачівського міськрайонного суду від 12 жовтня 2020 року і постанову дізнавача слідчого відділу Мукачівського райуправління поліції від 26 листопада 2020 року, де зазначено, що в діях Сікори немає складу ні адмінправопорушення, ні кримінального проступку за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.

Звинувачення спробувало спростувати свідчення Сікори та його знайомого, надавши суду дані з їхніх мобільних номерів, але суд не став цього враховувати, вказавши, що адмінпротокол про порушення ПДР уже скасовано. Також суддя Маргітич визнала неприпустимими доказами протоколи слідчих експериментів із Семенюк і її колегою, тому що вони проводилися без понятих.

Суддя вирішила, що Сікора вже надав свої документи поліцейським у відповідь на їхні вимоги, тому вони могли скласти протокол про відмову від перевірки на сп’яніння, але замість цього зібралися надіти на нього наручники, не попередивши його про свої наміри. Це, на думку судді, причинило “інстинктивну реакцію обвинуваченого на несподіване для нього насильство і спроби запобігти небезпеці для здоров’я”.

Поліцейська Семенюк залишилася незадоволена рішенням суду і збирається його оскаржити. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter