Суд не відпустив Антоненка з-під варти

Дата: 23 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Києва вирішив залишити підозрюваного у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка під вартою.

Про це повідомляє “Українська правда”.

Адвокати просили не застосовувати жоден запобіжний захід щодо Антоненка. Захист наполягав на тому, що і підозра, і арешт необґрунтовані. Водночас прокуратура стверджувала, що підозрюваний нібито може переховуватися від слідства.

Незадовго до рішення суду слідчі в справі заявили, що в підриві автомобіля Шеремета використовували речовину, рештки якої знайшли в міні, вилученій у Антоненка. Такий висновок слідчі зробили, отримавши результати вибухотехнічної експертизи, яку проводили фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

“У корпусі міни фахівці знайшли залишки вибухової речовини на основі гексогену. Саме цей матеріал і був в основі саморобних вибухових пристроїв, за допомогою яких скоїли замах на вбивство косівського підприємця та підірвали авто журналіста Павла Шеремета”, – йдеться у висновку. 

На корпусі та всередині міни експерти виявили змішані біологічні сліди, належність яких ще встановлюватимуть. У Нацполіції зазначили, що Антоненко відмовився пояснювати походження та мету зберігання міни, посилаючись на норми закону. Окрім того, він відмовився від проведення слідчих експериментів і надання свідчень.

На засіданні 23 грудня в Апеляційному суді прокурор оголосив результат експертизи знайденої в помешканні Антоненка МОН-50, яка показала – цей предмет “у наданому для дослідження вигляді до вибухових пристроїв не відноситься”. Тобто в будинку музиканта та військового знайшли не вибухівку, а корпус від неї.

Нагадаємо, що 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко (Лисицю), музиканта й добровольця Андрія Антоненка (Riffmaster), добровольців Владислава та Інну Грищенків (Бучу й Пуму).

14 грудня вночі Печерський суд Києва взяв під варту без можливості внесення застави сержанта Сил спеціальних операцій, музиканта Андрія Антоненка: його арештували на два місяці – до 8 лютого 2020 року. Антоненка вважають організатором убивства журналіста Павла Шеремета.

Аналогічний запобіжний захід – арешт до 8 лютого – Печерський районний суд Києва обрав для Юлії Кузьменко. Дитячого хірурга й волонтерку також підозрюють у закладанні вибухівки під авто Шеремета.

Військового медика Яну Дугарь, яка нібито фотографувала камери спостереження в районі вбивства Шеремета, суд відправив під цілодобовий домашній арешт.

Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter