Суд не оштрафував хлопця, який замість маски натягнув светр на обличчя

Дата: 17 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Зарічний суд міста Суми закрив справу проти місцевого жителя, якого поліція підозрювала в порушенні правил карантину через те, що він замість маски натягнув на обличчя светр.

Про це повідомляє “Судовий репортер”.

Згідно з поліцейським протоколом, 9 квітня близько 20:20 хлопець вийшов з дому без нагальної потреби, щоб покататися на велосипеді. Він не взяв із собою маски або респіратора, а тому, коли поліцейські побачили його та попросили вдягнути маску, він цього не зробив. Також сумчанин не показав документів на вимогу правоохоронців. 

На засіданні суду чоловік пояснив, що того дня поїхав на велосипеді за ліками та продуктами для літніх батьків. Водночас дорогою він нібито потрапив у ДТП, а тому, розмовляючи з поліцейськими, не міг відповідати на запитання нормально. Також він додав, що мав із собою паспорт, а маскою назвав піднятий комір свого светра, який мав досить високу горловину, що щільно прилягала до обличчя.

Згодом виявилося, що в протоколі є пояснення хлопця щодо мети своєї поїздки, а відео з нагрудних камер поліцейських показало, що чоловік був з високо піднятим коміром светра, який щільно прилягав до обличчя та був натягнутий майже до очей. Під час проведення особистого огляду, як виявилося, знайшли й паспорт. 

Закриваючи справу, суд зауважив, що на сьогодні в Україні не визначено медичних критеріїв та не ухвалено нормативно-правових актів щодо загального вигляду та характеристик респіраторів або масок для захисту органів дихання, зокрема виготовлених самостійно.

Нагадаємо, що із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. За цей час поліція намагалася притягнути за порушення карантину сотні осіб, однак суди в 90% випадків стають на бік українців, коли розглядають подібні справи. Так, наприклад, суд не оштрафував чоловіка за відсутність маски, бо держава мала забезпечити його нею за законом.

За час введення карантину уряд вже запровадив чимало обмежень, а тому ZMINA розібралася, які саме дії загрожують вам штрафом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter