Суд на рік заборонив займатись волонтерством жінці, яка витратила зібрані для військових гроші

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області затвердив угоду про визнання винуватості у справі про незаконне використання благодійних пожертв.

Увагу на вирок звернув “Судовий репортер”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: thespectrum.com

Справа стосувалась мешканки Марганця, яка стала адміністраторкою телеграм-каналу. Сам канал створила невідома людина, яка й давала, судячи з матеріалів справи, розпорядження розміщувати оголошення про збір коштів для закупівлі військового обладнання для ЗСУ. Як результат на особисті рахунки обвинуваченої надійшло не менше 1,5 мільйона гривень. 

Частину грошей жінка перевела на потреби армії, втім, 603 тисячі витратила на харчі, іграшки, ліки, брендовий одяг, побутову техніку, взуття, косметику, розраховувалася в кафе і ресторанах міста Дніпра, а ще купила айфон за 36 тисяч гривень. 

Щонайменше 220 тисяч гривень жінка перерахувала мешканцю Запоріжжя, який на військовому обліку не перебуває та до Збройних сил не призивався. Гроші чоловік витрачав на харчі, розплачувався ними в ресторанах і аптеках, а також знімав готівки в банкоматах. Ще 73 тисячі гривень жінка також перерахувала іншому чоловікові, який не є військовослужбовцем.

Обвинувачена пішла на угоду. Їй призначили 5 років позбавлення волі умовно, звільнивши з іспитовим строком 2 роки. Водночас заборонили на один рік займатися діяльністю, повʼязаною з благодійною, гуманітарною та волонтерською допомогою.

У жінки конфіскують айфон, куплений за кошти від благодійних зборів для ЗСУ, і ноутбук, який був знаряддям злочину.

Нагадаємо, що волонтерство є одним з факторів стійкості українців під час війни, як показують дослідження. Разом з цим з початком повномасштабного вторгнення побільшало новин про шахраїв, які ошукують, наприклад, рідних полонених або тих, кому потрібна соціальна допомога.

За неповний поточний рік в Україні відкрили справ про шахрайство більше, ніж за весь 2021-й. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter