Стипендії імені Левка Лук’яненка отримали п’ять журналістів – політв’язнів Кремля

Дата: 17 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський призначив 14 українським політв’язням Кремля державні стипендії імені Левка Лук’яненка, серед них – п’ять журналістів.

Відповідні укази №662/2021 і №663/2021 від 16 листопада нинішнього року оприлюднені на сайті Офісу президента.

Джерело: Укрінформ

Серед стипендіатів-журналістів – кримчани Сервер Мустафаєв та Сейран Салієв, наразі ув’язнені у РФ, заарештований ФСБ в окупованому Криму фрилансер “Радіо Свобода” Владислав Єсипенко, звільнений з полону в окупованому Донецьку Станіслав Асєєв та головний редактор газети “Кримська світлиця” Андрій Щекун, який перебував у полоні сепаратистів у Сімферополі в березні 2014 року.

“Наші колеги зазнавали й зазнають утисків Росії через професійну діяльність та намагання об’єктивно інформувати про події на окупованих територіях України, тому на державному рівні необхідно підтримувати журналістів-політв’язнів та їхні родини”,написав у фейсбуку голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко.

Загалом стипендії на період незаконного затримання, утримання та протягом одного року після звільнення призначені Еміру-Усеіну Куку, Серверу Мустафаєву, Сейрану Салієву, Владиславу Єсипенку.

Протягом одного року стипендії отримуватимуть Станіслав Асєєв, Віталій Буянов, Анатолій Ковальський, Ігор Козловський, Ігор Мовенко, Анастасія Мухіна, Олена Сорокіна, Олександр Тимофєєв, Марина Чуйкова, Андрій Щекун.

Нагадаємо, що державна стипендія імені Левка Лук’яненка призначається у розмірі трьох прожиткових мінімумів щомісячно для українських громадян, незаконно затриманих та утримуваних РФ чи окупаційною російською адміністрацією на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і АР Крим через їхню громадську або політичну діяльність.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Український ПЕН та Центр прав людини ZMINA спільно з відомими українськими письменниками та журналістами розпочали програму авторів-амбасадорів на підтримку українських в’язнів Кремля #SolidarityWords.

У межах програми 13 письменників та журналістів, авторів Українського ПЕН, стануть публічними амбасадорами 13 політв’язнів-журналістів. До програми долучилися Вікторія Амеліна, Мирослава Барчук, Ольга Герасим’юк, Лариса Денисенко, Ірена Карпа, Андрій Курков, Юрій Макаров, Мирослав Маринович, Віталій Портников, Ірина Славінська, Остап Сливинський, Мар’яна Савка та Ірина Цілик.

Українські автори виступатимуть на підтримку журналістів-політв’язнів Османа Аріфмеметова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Асана Ахтемова, Ремзі Бекірова, Олексія Бессарабова, Владислава Єсипенка, Тимура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва, Амета Сулейманова, Руслана Сулейманова та Рустема Шейхалієва, а також Нарімана Джеляла, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, в минулому журналіста. Усі вони перебувають у в’язницях або під домашнім арештом з політичних мотивів за сфабрикованими справами в Російській Федерації та в тимчасово окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter