Створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства може лише загострити проблему – “Ла Страда-Україна”

Дата: 05 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Внесення інформації до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства, яке передбачає закон про протидію домашньому насильству, може зробити вчинення такого насильства менш помітним.

Про це в ефірі “Громадського радіо” повідомила директорка департаменту правової соціальної і гуманітарної допомоги Центру “Ла Страда-Україна” Марина Легенька.

 “У нас, як у громадської організації, та інших громадських організацій виникають побоювання, пов’язані з тим, що дане внесення інформації може навпаки зробити більш латентним вчинення випадків домашнього насильства, оскільки постраждалі особи, з тих чи інших причин не внесені до цього реєстру, не захочуть звертатися за допомогою”, – пояснила представниця Центру “Ла Страда-Україна”.

За її словами, за створення цього реєстру відповідає Міністерство соцполітики.

“Отримувачем відповідної інформації буде також Міністерство соціальної політики. Передбачається, що це буде автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, яка буде збирати, накопичувати та зберігати інформацію. Інформації вноситься в цей реєстр багато – і про кривдника, і про особу, яка постраждала від злочину чи правопорушення, і про особу, яка повідомила про дане правопорушення, і про всі рухи, дії, надану допомогу. Тому це має бути дуже великий і комплексний підхід”, – зазначила Марина Легенька.

Водночас Марина Легенька підкреслила, що для створення самого реєстру спочатку потрібно створити нормативно-правову базу.

“Щодо створення цього реєстру треба чекати реакції самого Мінсоцполітики. Закон передбачає в шестимісячний термін приведення внутрішніх нормативно-розпорядчих актів органів державної влади у відповідність до цього Закону. Після цього буде створений і розроблений нормативно-правовий акт, який буде передбачати функціонування цього внутрішнього реєстру Мінсоцполітики. Після цього вже буде створений Єдиний реєстр. Тобто незважаючи на те, що закон набуває чинності з наступного дня після його публікації в офіційних виданнях, реєстр, звичайно, не почне функціонувати наступного дня у зв’язку з його відсутністю. Більш того, він навіть не почне розроблятися на наступний день. Тобто для його створення спочатку потрібно нормативно-правова база”, – пояснила вона.

Після створення реєстру, за словами експертки, його наповнюватимуть усі суб’єкти виконавчої влади, які здійснюють заходи щодо випадків домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

4 грудня президент Петро Порошенко підписав Закон України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”. Законом передбачено створення та забезпечення функціонування Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства.

За даними поліції, протягом 2016 року зафіксовано 96 143 звернення за фактом насильства в сім’ї, з яких 85 037 звернень надійшло від жінок. Також на Національну “гарячу” лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації організації “Ла Страда” протягом 2016 року надійшло 34 758 дзвінків з питань, пов’язаних з домашнім насильством.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter