Студентці, яка поскаржилась на професорку Дайнеко, погрожують відрахуванням та позовом за наклеп

Дата: 22 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Керівництво Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Шевченка погрожує відрахуванням та можливим позовом за наклеп студентці вишу Марії Музиченко, яка поскаржилась на дискримінацію і порушення прав людини з боку завідувачки кафедри іноземних мов Валентини Дайнеко.

Як написала Музиченко на своїй фейсбук-сторінці, згадані погрози містяться в офіційній відповіді на її скаргу директора ІМВ Валерія Копійки. У пості вона наводить фото листа-відповіді. 

10 вересня студентка подала на ім’я Копійки заяву зі скаргами на протиправні дії Дайнеко за підписами інших студентів та їхніми свідченнями про образи та приниження з боку професорки. Зокрема викладачку звинувачували у гендерній дискримінації, дискримінації за майновим станом і соціальним статусом, а також у порушенні права на захист здоров’я, приниженні людської гідності та психологічному насильстві.

Марія також зібрала свідчення випускників інституту і вказує в заяві, що приниження студентів тривало багато років.

Ну что ж, друзья, дождалась. Официальный ответ от директора КИМО Копейки на жалобу по Дайнеко.Читая эту откровенную…

Опубліковано Mariia Muzychenko Середа, 21 жовтня 2020 р.

Утім, у відповіді, яку Музиченко отримала поштою 21 жовтня, директор передусім заперечує, що заяву Музиченко інститут може розглядати як колективну скаргу, оскільки відсутній документ, який надавав би студентці право представляти інших осіб.

Розглянувши заяву як індивідуальну, директор наголосив на відсутності документальних доказів щодо дій професорки, в яких її звинувачують. За його словами, самих свідчень потерпілих замало, має бути відео чи аудіозапис.

За відсутності таких доказів, на переконання Копійки, твердження зі звинуваченнями Дайнеко, можна вважати недостовірної інформацією.

“Нагадуємо, якщо внаслідок поширення такої недостовірної інформації завдано шкоду діловій репутації особи, вона вправі скористатися захистом, передбаченим  ст. 277 Цивільного кодексу та вимагати відшкодування моральної шкоди”, – йдеться у відповіді директора.

Також Копійка апелює до Етичного кодексу ІМВ КНУ ім. Шевченка, який забороняє розповсюджувати у ЗМІ та соцмережах неправдиву та неперевірену інформацію про інститут та членів академічної спільноти.

Він наголошує, що покаранням за порушення норм кодексу може бути відрахування з ІМВ:

“Нагадуємо, що відповідно до положень Розділу “Відповідальність за порушення та механізми її застосування  Етичного кодексу Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, за порушення норм етично поведінки здобувачі освіти  можуть бути притягнені до академічної відповідальності аж до відрахування з Інституту”.

Як відомо, 24 серпня 2020 року завідувачка кафедри іноземних мов Інституту міжнародних відносин КНУ Валентина Дайнеко отримала від президента Орден княгині Ольги I ступеня. Цей факт викликав обурення у низки студентів та випускників вишу. Свої історії про образи і приниження з боку Дайнеко, яка працює завідувачкою кафедри вже 30 років, користувачі розміщували у соцмережах під хештегом #позорючестькимо.

Найчастіше студентки та випускниці чули від професорки, що дівчатам не місце в Інституті міжнародних відносин, що немає такого слова “дипломатка” та після навчання вони можуть стати хіба що “підстилками дипломатів”.

Студенти обох статей скаржилися, що професорка називали їх “неотесаними селюками” та “тупими”, забороняла пити воду під час пар, вдягатися тепліше у холодних аудиторіях, а також жорстко критикувала одяг дівчат, який, на погляд професорки, був занадто відвертим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter