Студент КНУ вивісив з вікна гуртожитку ЛГБТ-прапор – тепер йому погрожують праворадикали 

Дата: 09 Липня 2021
A+ A- Підписатися

 Студент Київського національного університету імені Тараса Шевченка на ім’я Остап вивісив з балкону гуртожитку ЛГБТ-прапор, через що вступив у полеміку із заступником декана з виховної роботи. Скриншоти переписки хлопець опублікував у своєму твітері, звідки вони потрапили до телеграм-каналу студентської спільноти КНУ “Червоний Губер”, а далі – праворадикальних організацій. Тепер хлопець отримує повідомлення з погрозами.  

Про це у коментарі виданню ZMINA розповів сам 19-річний-студент, який однак попросив не вказувати факультет, де він навчається, та ім’я заступника декана.  

Остап вивісив веселковий прапор з вікна гуртожитку на початку липня. Утім, наступного дня йому написав заступник декана із запитанням про те, “що за прапор висить у нього на вікні та якою є мета цієї акції”. Він також додав, що “ситуацією уже цікавляться в дирекції студмістечка”.  

Хлопець відповів, що хотів сприяти видимості ЛГБТ у суспільстві та виразити свою громадянську позицію. 

Він зазначив, що прагне підвищити поінформованість суспільства, зокрема студентів, про порушення прав ЛГБТ, нападів на них з боку праворадикальних угруповань, а також недосконалості законодавства стосовно захисту ЛГБТ від дискримінації та злочинів ненависті. 

Заступник декана натомість побачив в ініціативі студента “рекламу ідеології”: 

“Я не збираюся пресингувати людей з нетрадиційною орієнтацією. Ці люди й так несуть свою важку ношу по життю. Їм і так важко. Я проти реклами такого способу життя і залучення нових людей в такий напрямок. Особливо ще несформованих особистостей, я маю на увазі студентів, оскільки реклама проводиться в студмістечку”.  

Заступник декана однак наголосив, що це його особиста позиція. 

Остап зауважив на таке повідомлення, що “питання не в рекламі”, а в тому, щоб змінити думку людей з тої, що в ЛГБТ “приходять” або це якась молодіжна субкультура, на ту, що це просто ще один варіант норми, як і гетеросексуальність”. Заступник декана пообіцяв передати позицію студента декану. 

“Розмова у нас вийшла достатньо конструктивна. Тому я опублікував частину листування в твітері, аби показати поширене ставлення до ЛГБТ без прив’язки до будь-яких персон, ім’я та прізвище замдекана я затер, навіть не вказав, з якого я факультету”, – сказав хлопець.  

Пізніше скриншоти цієї переписки потрапили до телеграм-каналу спільноти студентів КНУ “Червоний Губер”. Під дописом залишили понад 600 коментарів. Серед них як коментарі на підтримку хлопця, так і погрози та образи на його адресу. Згодом інформацію про випадок почали розповсюджувати у телеграм-каналах праворадикальних угруповань, а заразом й посилання на соцмережі Остапа. 

“Відтоді мені почали писати в особисті повідомлення погрози на кшталт: “Готуйся, тебе вже шукають”, “Умри, п*дорас”,  “Знімай ганчірку” тощо. Дехто також погрожував, що прийдуть під гуртожиток”, – розповів студент.   

Наразі Остап звернувся із заявою про погрози до кіберполіції:

“Це про всяк випадок, якщо все ж в реальності нападуть. Зараз знайомі кажуть мені просто перечекати цю хвилю цькування. Утім, я вживаю заходів безпеки – за можливості не виходжу з дому, маю перцовий балончик для самозахисту та в цілому відчуваю себе у безпеці. Тиску з боку університету також немає, мені, крім того, із підтримкою написали зі студентського парламенту”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter