Строки розслідування в справі ОАСК не продовжили через брак обґрунтувань правоохоронців – ВАКС

Дата: 24 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Вищий антикорупційний суд не продовжив слідство в справі щодо ймовірного захоплення державної влади суддями Окружного адміністративного суду міста Києва, оскільки Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура не досить це обґрунтували.

Про це повідомили в суді. 

Фото: з відкритих джерел

Суд відмовився продовжувати строки розслідування ще 17 березня, однак зараз ВАКС надав роз’яснення свого рішення. Виявилося, що вказані для продовження розслідування слідчі та процесуальні дії, а також обставини, що перешкоджали здійснити їх раніше, судді вже досліджували, а нових органи правопорядку нібито не навели. 

Детективи, як стверджують у суді, не надали в клопотанні доказів часового обсягу розмов, які зробили під час розслідування та які неможливо швидко опрацювати.

Також правоохоронці не довели, що експертизи в справі будуть готові до спливу максимального строку слідства, а саме до 17 липня. Не знайшли судді й інформації про те, що протягом цього часу правоохоронці відшукають зразки голосу підозрюваних для проведення експертизи. Раніше вони відмовилися надати їх.

“Небажання підозрюваних надавати такі зразки не може слугувати підставою для подальшого продовження строку досудового розслідування, оскільки це не є їх обов’язком і відсутні підстави вважати, що їх позиція зміниться”, – пояснюють у ВАКС.

Водночас суд визнав за можливе проведення деяких процесуальних дій і після завершення слідства, оскільки вони не спрямовані на отримання доказів.

Нагадаємо, що минулого року НАБУ звинуватило голову ОАСК Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади. Однак досі Вовку не змогли обрати запобіжний захід, адже суддя не вважає себе винним, називає записи його розмов з колегами, які як доказ надали детективи, фальсифікацією, а також розповідає, що звинувачення проти нього – справа рук іноземних агентів.

Обрати запобіжний захід голові ОАСК не допомогло навіть рішення про примусовий привід. 

Фотографія обкладинки: The Бабель 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter