На Закарпатті контрактника майже рік цькують співслужбовці, яким у частині розповіли про його ВІЛ-статус

Дата: 11 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

На Закарпатті контрактника вже майже рік цькують співслужбовці, які, ймовірно, від керівництва медичного штабу дізнались, що він гей та має позитивний ВІЛ-статус.

Про це солдат розповів виданню ZMINA.

Богдан Вітович. Фото надане солдатом

Контракт із ЗСУ 22-річний Богдан Вітович підписав восени два роки тому, а службу проходить в Ужгороді. Армійське життя спочатку подобалось юнаку, адже кар’єра військового була його мрією, однак торік у березні він дізнався про свій позитивний ВІЛ-статус.

“Разом з усіма проходив медкомісію й уже планував, як буду воювати та допомагати побратимам на фронті, але аналізи виявили ВІЛ. І тоді прийшов відчай. Про стан мого здоров’я сповістили ротного. Мене одразу викреслили зі списків тих, хто повинен був їхати в ООС, та залишили в частині”, – розповідає він.

Підтримку, за словами хлопця, він знайшов у начальниці медичного штабу, якій розповів й про свою сексуальну орієнтацію. Однак невдовзі після цього, як переконує Богдан, та переслала повідомлення з їхнього особистого листування іншим службовцям, зокрема одному з прапорщиків:

“Якось ввечері після відбою він п’яний вийшов на перекур. В курилці було двоє строковиків, які були в наряді, він їм сказав, що “на другому поверсі живе пєдік спідозний Вітович Богдан”. Це розійшлось”.

Відтоді Богдана регулярно цькують та погрожують йому. Торік восени, за його словами, на нього напали нетверезі солдати, і цей випадок не став останнім.

“5% військовослужбовців зникають безвісти”, – це слова, які мені сказав рядовий на полігоні, з якого мені довелось тікати через ліс, – розповідає юнак.

Рідним про ситуацію Богдан не розповів, адже у них зіпсувались стосунки після його камінг-ауту. Нині він чекає на звільнення з військової служби, однак із розв’язанням цього питання також виникли труднощі: вже майже 20 днів Богдан перебуває у відпустці, невдовзі має повернутись до частини, але її керівництво не повідомляє про жодний рух у справі.

“Люди, наближені  до мого ротного, мене попередили, що, скоріш за все, мене звільнять за статтею “не виконання умов контракту” і я буду винен державі пів мільйона. А я і домовлявся, і хотів звільнитись вже хоч за “службовою невідповідністю”, – хвилюється солдат.

Фото: gaytimes.co.uk

На питання, чи планує він добиватись покарання для того, хто розкрив його ВІЛ-статус, Богдан відповів, що ще не вирішив, адже зараз хоче лише якнайшвидше звільнитись:

“Мені дуже страшно, і я хочу чим скоріше звільнитися, щоб це припинилось. Я не для цього підписував контракт!”

Нагадаємо, що інформація про наявність чи відсутність позитивного або негативного ВІЛ-статусу людини є лікарською таємницею, розголошення якої, згідно зі статтею 145 КК України, може стати причиною для накладення штрафу, призначення громадських чи виправних робіт або тимчасового позбавлення права обіймати певні посади.

Утім, як розповів ZMINA експерт Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” Андрій Кравчук, судова практика у подібних справах є невтішною.

“Подібні справи рідко завершуються покаранням винних у розголошенні діагнозу”, – констатує він.

Про ситуацію контрактника з Закарпаття дізнались активісти об’єднання “Військові ЛГБТ”. Голова організації та ветеран Віктор Пилипенко говорить, що це перший випадок на його пам’яті, коли військовий відкрито говорить про розголошення ВІЛ-статусу у ЗСУ.

“Але таке могло трапитись не тільки з геєм, але й з гетеросексуальним чоловіком чи дівчиною. Я знаю, що коли в армії дізнаються про ВІЛ-статус, то зазвичай бояться про це говорити. Люди приймають терапію, але мовчать, бо їх можуть визнати обмежено придатними або взагалі звільнити зі служби. Вони постійно живуть під загрозою аутингуі Оприлюднення, публічне розголошення інформації про людину без її на те згоди“, – розповідає він.

На думку Пилипенка, щодо людей, які розкривають медичну таємницю, має застосовуватися відповідне існуюче законодавство України, а стигматизація ВІЛ позитивних військових, так само як і дискримінація, повинні бути подоланими та не допускатися. Ми говоримо не лише про ЛГБТ людей, це стосується всіх. Це про боєздатність підрозділів, командний дух та принцип “своїх у біді не кидаємо” та “на війні усі рівні”.

“Від цькувань потерпає боєздатність військового колективу, командний дух. Деякі такі секретні особисті дані може використовувати й ворог. Не забуваймо, що в кожного бійця держава вкладає кошти платників податків, які йдуть на вишкіл, тренування, харчування. Якщо система просто позбуватиметься таких людей та ще й калічитиме їм психіку, то це неефективно як з гуманної, так і з економічної точки зору”, – вважає Пилипенко.

 Активісти об’єднання “Військові ЛГБТ” розповіли історію Вітовича радниці Головнокомандувача Збройних сил України з гендерних питань Вікторії Арнаутовій. Раніше вона допомагала повернути до пункту постійної дислокації 23-річного солдата, якого зацькували на бойовому чергуванні у Запорізькій області гомофоби. Хлопець розповідав ZMINA, як співслужбовці попросили в нього телефон, аби зателефонувати рідним, а натомість викрали приватні фото та почали шантажувати.

Наразі Арнаутова допомогла домогтись для Богдана Вітовича довгої відпустки та взяла ситуацію під контроль. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter