Стрічку українського журналіста Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі” номінували на Cinema Eye Awards

Дата: 22 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Стрічку українського журналіста і режисера Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі” номінували на приз глядацьких симпатій в конкурсі документальних фільмів Cinema Eye Awards (США).

Про це автор повідомив на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: Sundance

“20 днів в Маріуполі”” був номінований на приз глядацьких симпатій у престижному конкурсі Cinema Eye Awards. Це як Євробачення. Тільки про документальне кіно”, – написав журналіст.

Він закликав проголосувати за українську стрічку. Зробити це можна тут.

Нагороди Cinema Eye Honors за документальне кіно включають відзнаки за режисуру, продюсування, операторську роботу та монтаж.

Церемонія нагородження відбудеться 12 січня 2024 року в Нью-Йоркській медичній академії в Східному Гарлемі.

У 2021 році лауреаткою конкурсу стала українська режисерка Ірина Цілик із фільмом “Земля блакитна, ніби апельсин”.

Мстислав Чернов – воєнний кореспондент з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Гази, Афганістані, фотограф, відеограф і письменник. “20 днів у Маріуполі” – режисерський дебют журналіста. 

Стрічка розповідає про початок повномасштабної війни, зокрема напад російської армії на Маріуполь 24 лютого 2022 року. У фільмі задокументовані події 20 днів у місті протягом лютого-березня минулого року, зокрема бомбардування житлового сектору, пологового будинку, життя людей в блокадному місті, постійні обстріли тощо.

Раніше фільм Чернова став переможцем національного конкурсу “DOCU/Україна” 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Картина має нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society (Велика Британія), спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії.

Світова премʼєра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США Sundance, там фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Україна планує подати документальний фільм “20 днів у Маріуполі” на номінацію премії “Оскар” Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у категорії “Найкращий міжнародний повнометражний фільм”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter