“Стратегічна жорстокість”: розслідувачі підтвердили, що катування та вбивства цивільних російськими окупантами є запланованими

Дата: 28 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Терор, який російські війська влаштували дорогою до Києва на початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, не був випадковою жорстокістю окремих солдатів, офіцерів чи підрозділів. Це була “стратегічна жорстокість”, щоб унеможливити будь-який спротив.

Про це йдеться у спільному розслідуванні інформагентства Associated Press та програми “Передова” (“Frontline”), що виходить на каналі PBS.

Фото: Reuters / Олександр Ратушняк

Відповідальним за цей фронт був генерал-полковник Олександр Чайко, який став відомим у світі через свою жорстокість, коли командував російськими силами в Сирії.

Солдати використовували списки, складені російською розвідкою, для проведення “зачисток”, прочісуючи населені пункти для виявлення та нейтралізації осіб, які можуть складати для них потенційну загрозу.

Очевидці, які вціліли в Бучі, а також в Озерах, Бабинцях, Здвижівці та інших населених пунктах, що перебували під окупацією російських військ під командуванням генерала Чайка, повідомили розслідувачам, що російські військові катували та вбивали людей за найменшої підозри у наданні допомоги ЗСУ.

У перехоплених телефонних розмовах, отриманих Associated Press, окупанти розповідали своїм близьким, що вони отримали наказ застосовувати безжальний підхід до передбачуваних інформаторів.

Правозахисники наголошують, що Росія вчиняє усі види злочинів, які підпадають під визначення геноциду, зокрема, оголошення намірів про знищення, переслідування і знищення на окупованих територіях людей із проукраїнською позицією, винищення інтелігенції, запровадження в освітніх закладах на окупованих територіях системи навчання та виховання, націленої на зміну ідентичності дітей, депортація дітей, вилучення та знищення із бібліотек українських книг тощо.

Нагадаємо, що нещодавно спеціальна комісія, уповноважена Радою ООН з прав людини, заявила, що її початкове розслідування виявило докази воєнних злочинів, вчинених росіянами після вторгнення в Україну.

Крім того, постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк сказав, що дії Росії під час повномасштабного вторгнення підпадають під визначення міжнародного злочину геноциду.

Верховна Рада визнала дії Росії в Україні геноцидом українського народу ще у квітні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter