Столична ІТ-компанія опублікувала дискримінаційне оголошення: шукають працівників, що не належать до ЛГБТ

Дата: 13 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Київська ІТ-компанія Soft.ua розмістила рекламне оголошення щодо пошуку працівника на посаду “помічник менеджера з холодних дзвінків”. У вимогах до кандидатів зазначається, що вони не мають належати до ЛГБТ-спільноти. Після того, як користувачі соцмереж, активісти та правозахисники відреагували на дискримінаційне оголошення, вимогу з переліку прибрали. 

Інформацію про оголошення та відповідні скриншоти опублікував “Параюридичний Хаб”.

Скриншоти опублікував “Параюридичний Хаб”

Команда Хабу наголосила, що разом з юристами взяла цей випадок до роботи та домагатиметься реакції з боку держави. 

Адвокат та консультант “Альянс Глобал” Микита Андрєєв пояснив, що це та подібні оголошення суперечать чинному законодавству, яке забороняє дискримінаційні пункти в оголошеннях про роботу. 

Так, у статті 2 Кодексу законів про працю України йдеться про заборону дискримінації та рівність трудових прав, зокрема незалежно від сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. 

Відповідна стаття також міститься і в Законі України “Про рекламу” в частині щодо реклами послуг про працевлаштування. 

“Забороняється в рекламі про вакансії (прийом на роботу) висувати вимоги за ознаками раси, кольору шкіри, віку, статі, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ / СНІД, сексуальної орієнтації, політичних, релігійних та інших переконань, членства в професійних спілках або інших громадських об’єднаннях, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання”, – зазначається в статті 24. 

Як пояснює Андрєєв, це оголошення також є рекламою, бо було розміщене на відповідній платформі – Work.ua. А стаття 24, окрім того, що вказує на те, що це є протизаконним, також встановлює уповноважений орган, який може реагувати на такі порушення, і встановлює розмір штрафу. Він становить 10 мінімальних зарплат, визначених законом на момент порушення. 

Фіксування та подальше стягнення штрафів здійснює Державна служба України з питань праці, яка має контролювати низку норм законодавства про працю, зокрема й норму щодо заборони дискримінації. 

“Звернення про порушення до Держпраці можуть подати як звичайні громадяни, так і особи, які вважають, що їхні права порушили, а також громадські організації та будь-які установи. Далі служба проводить перевірку – у цьому випадку слід провести перевірку вмісту сайту, надіславши запит Work.ua. Після цього адміністрація сайту має підтвердити, що оголошення надійшло саме від цієї компанії, а не від якихось конкурентів”, – пояснив адвокат.

Далі Держпраці складе акт перевірки та сформує розпорядження про накладання штрафу, а потім надішле його рекламодавцю, який буде зобовʼязаний сплатити штраф. 

Консультант “Альянс Глобал” додав, що наразі в Україні існує тільки такий вид покарання, а інші – кримінальне та адміністративне – не передбачені за такого виду правопорушення. 

Однак у разі, якщо ця ситуація не обмежується оголошенням, а кандидатам відмовляють у роботі через їхню сексуальну орієнтацію чи гендерну ідентичність і під час співбесіди, тоді на працедавця можуть накласти адміністративне стягнення.

Нагадаємо, що в березні адміністрація івано-франківського спортзалу “Hazard Gym” розмістила табличку, на якій написано, що спортивний інвентар можна “не прибирати вагітним жінкам, а також особам з нетрадиційною сексуальною орієнтацією”

На заклики прибрати табличку в спортзалі відповіли, що “не бачать у ній нічого принизливого ні для вагітних жінок, ні для секс-меншин”. Крім того, адміністрація вважає, що у своєму клубі власники мають право “встановлювати свої правила”

Тим часом громадська організація “КиївПрайд” наголосила, що аргумент “наш простір – наші правила” не працює, бо законодавство країни вище, ніж внутрішні розпорядки бізнесів.

Там також зазначили, що гомофобія може впливати на здоровʼя та добробут людей, що стикаються з нею. Крім того, вона може призвести до насильства й наруги над людьми на основі їхньої сексуальності або гендерної ідентичності.

Читайте також: Не прайдами єдиними: чим займаються ЛГБТ-організації під час повномасштабної війни

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter