В Україні щоп’ять днів нападають на журналістів або пошкоджують їхнє майно – НСЖУ

Дата: 03 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

За даними моніторингу Національної спілки журналістів (НСЖУ), за 10 місяців поточного року на підконтрольній українському урядові території відбулося 59 інцидентів із застосуванням сили до представників ЗМІ під час виконання ними професійної діяльності.

Про це повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко під час громадських слухань з питань захисту прав журналістів, боротьби із безкарністю та фізичною агресією щодо працівників ЗМІ, які відбулися 2 листопада.

Джерело: скриншот з відео на фейсбук-сторінці НСЖУ

“Фактично, кожні 5 днів фіксується побиття журналістів, спалення їхніх автомобілів, пошкодження апаратури”, – уточнив він.

За його словами, журналістська спільнота України очікує на потужні сигнали з боку правоохоронних органів щодо реагування на агресію проти журналістів. Зокрема, має бути розкрите вбивство черкаського журналіста Вадима Комарова, резонансне побиття журналістів у місті Дніпро цьогоріч у липні, інші випадки нападів на представників журналістської професії.

Разом із тим Томіленко відзначив певний прогрес у розбудові в поліції та прокуратурі механізмів реагування на перешкоджання журналістській діяльності. Так, оперативно розслідуваний напад на журналістів в Одесі в лютому цього року, вирок щодо нападників уже набув сили.

Водночас перший заступник керівника головного слідчого управління Національної поліції України Сергій Пантелєєв повідомив, що цьогоріч у порівнянні з минулим роком кількість злочинів проти журналістів зменшилася на 20%. Натомість на 50% збільшилася кількість повідомлень про підозру фігурантам цих злочинів. За 9 місяців органи досудового розслідування розпочали провадження по 160 кримінальних провинах, тоді як торік за такий же період – по 214 .

Заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян наголосила на тому, що Нацполіція має забезпечити миттєве реагування правоохоронців на всі факти перешкоджання діяльності журналістів, які стають їм відомими. 

Вона також підкреслила необхідність співпраці в боротьбі проти таких злочинів з боку всіх учасників процесу: правоохоронців, самих журналістів, громадськості, міжнародних партнерів.

“На жаль, журналісти іноді не готові відразу писати заяви до поліції, подавати скарги. А коли проходить деякий час, встановлювати винних осіб значно важче”, – сказала Акопян.

Вона нагадала про позитивні приклади притягнення до відповідальності нападників на журналістів. Так, в кримінальному провадженні щодо нападу на журналістів програми “Схеми” в офісі Укрексімбанку оголошено про підозру чотирьом особам. Наразі справу вже скеровано до суду.

Повідомлено про підозру і встановлено запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту керівникові ресторану, де 4 жовтня напали на журналістів “Думської ТВ”.

Акопян пообіцяла належне реагування щодо нападу на журналістів телеканалу “НАШ” 30 жовтня 2021 року в Сумах.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що навіть після того, як справа щодо злочину проти журналіста потрапить на розгляд до суду, це не гарантує покарання обвинувачуваному. Детальніше про це – в матеріалі

“Чому журналістські справи розвалюються в судах і чи можна цьому зарадити: поради експертів”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter