Станом на липень 2024 року із ЗАЕС вдалося вивезти близько 5000 працівників – Галущенко

Дата: 19 Липня 2024
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення до липня 2024 року з тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції на територію, контрольовану українським урядом, виїхали приблизно 5 тисяч працівників атомної енергетики.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко під час години запитань до уряду у Верховній Раді, пише “Укрінформ”.

“Наразі ми евакуювали приблизно 5 тисяч людей із Запорізької АЕС. Усі вони працюють у компанії “Енергоатом”; і саме цей персонал ми плануємо залучити до завершення будівництва блоків Хмельницької АЕС”, – сказав Галущенко.

З лютого цього року російські окупанти обмежили доступ до Запорізької АЕС тим працівникам, які залишилися на окупованій території. За словами Галущенка, ці працівники продовжують отримувати зарплату, яка накопичується на їхніх українських рахунках.

Запорізька атомна електростанція перебуває в окупації з 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території станції військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал.

Раніше, у листопаді минулого року, ZMINA писала, що з 11 тисяч українського персоналу на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС тоді  працювали лише 2 тисячі. Жителі Енергодара виїжджають з міста через тиск з боку росіян. 

Водночас розвідка повідомляла, що серед російських енергетиків зростає невдоволення через невиконані обіцянки щодо термінів відряджень на окуповану АЕС. Так, замість двох місяців вони мають працювати по пів року й довше, оскільки окупантам складно знаходити охочих кваліфікованих фахівців їм на заміну.

Нагадаємо, що наразі на окупованій Запорізькій атомній електростанції працює вдвічі менше персоналу від необхідної кількості. Крім того, там закінчується термін експлуатації ядерного палива.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter