Стан здоров’я Павла Гриба можна вважати важким – лікарі

Дата: 18 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Стан здоров’я незаконно утримуваного в російському СІЗО українця Павла Гриба, згідно з описами його російського адвоката, у даний момент можна вважати важким, оскільки при подібному захворюванні навіть за відсутності скарг оцінюється як середньої тяжкості.

Про це сьогодні на прес-конференції в Укрінформі, заявив професор кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету ім. О.Богомольця Василь Притула.

“Стан таких пацієнтів (як Павло Гриб – ред.) навіть коли вони проходять планове обстеження і не мають скарг, ми вже потенційно вважаємо середньої тяжкості згідно з лабораторними показниками і тими функціональними змінами в організмі, які є при цьому захворюванні. У людини, яка перебуває під стресом, без підтримуючої терапії і в зовсім не тих умовах, які мають бути, цей стан у даний момент можна вважати як важкий”, – сказав Притула.

Він додав, що опис вигляду Гриба, який надав його російський адвокат Андрій Сабінін, зокрема виразки на шкірі, червоні очі та ослабленість, може бути передвісником кровотечі або іншого можливого ускладнення.

“Це не ажіотаж навколо теми здоров’я. У цієї людини (Гриба – ред.) дійсно тяжкий стан здоров’я. Йому в будь-який момент може стати дуже погано”, –  акцентував професор.

Притула зауважив, що люди з подібними захворюваннями мають обстежуватися у медзакладах найвищого рівня.

“В Україні такі діти перебували тільки у лікарні “Охматдит”, у дорослій хірургії – це Інститут Шалімова і ще кілька провідних клінік. Це дуже непросте захворювання, не всі лікарі знають, що з ним треба робити”, – наголосив лікар.

Професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.Богомольця Юрій Кучин, у свою чергу, зауважив, що оскільки Павло Гриб не становить жодної загрози для суспільства, в тому числі російського, немає потреби утримувати його в СІЗО.

“Утримання хворої людини з потенційними ризиками, аж до фатальних, у слідчому ізоляторі, я думаю, не є проявом гуманізму по відношенню до молодої людини. Стосовно наших дій, то ми готові оглядати Павла, якщо нам дадуть таку можливість”, – резюмував медик.

Нагадаємо, Гриб зник 24 серпня у Білорусі. За його словами, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному і передали іншим невідомим людям у якомусь лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де “законно” оформили арешт.

Білорусь своєї вини у викраденні українця російськими спецслужбами не визнає.

Адвокат Гриба Андрій Сабінін після ознайомлення з матеріалами справи, повідомляв, що російський суд заочно виніс рішення про його  затримання на два місяці, ще 17 серпня, до моменту прибуття хлопця в Гомель.

За офіційною інформацією,  він перебуває в краснодарському СІЗО. Влада Росії намагаються звинуватити його в тероризмі.

6 жовтня ЄСПЛ надіслав лист адвокату Гриба, де повторно попросив до 16 жовтня надати висновки про обстеження хлопця українськими фахівцями.

Але Росія проігнорувала лист ЄСПЛ і не пустила українських лікарів у краснодарське СІЗО до утримуваного там Павла Гриба.

18 жовтня суд у Краснодарі продовжив арешт українцю Грибу до 4 січня 2018 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter