У Києві вручили Волонтерську премію – 2022: відзначили понад 250 ініціатив

Дата: 06 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

“Євромайдан SOS” та Центр громадянських свобод у партнерстві з Українською Волонтерською Службою відзначили лауреатів Волонтерської премії 2022 року, загалом на відзнаку цього року номінували понад 250 волонтерських ініціатив.

Про це стало відомо під час XI Форуму розвитку громадянського суспільства, який відбувся 5 грудня – у Міжнародний день волонтера.

Скриншот з відео церемонії нагородження Волонтерською премією – 2022

Критеріями висування номінантів на премію були щоденна волонтерська робота або вчинок, відсутність належності до керівних позицій у будь-якій із політичних сил і неоплачуваність діяльності.

Серед відзначених у номінації “Допомога Збройним Силам України”, зокрема, Благодійний Фонд “Солом’янські котики”, БФ Frontline care та підрозділ “Технарі” ГО “Всеукраїнське об’єднання “Оборона Одеси 2.0”. 

Саме останні розробили застосунок “єППО”, який допомагає виявляти та знищувати ворожі повітряні об’єкти: дрони, літаки, ракети тощо. За словами розробників, під час створення єППО вони консультувалися з українськими військовими: розробка була узгоджена з командуванням ОК “Південь” та старшими офіцерами Повітряних сил ПВК “Південь”.

Android-версія додатка пройшла верифікацію Google, застосунок доступний у PlayMarket для Android. 

Скриншот з відео церемонії нагородження Волонтерською премією – 2022

У номінації “Медична допомога та медичне забезпечення військових та цивільних” ведуча церемонії, телеведуча і журналістка Марічка Падалка окремо назвала медичний батальйон “Госпітальєри”, Проєкт Seb&Co Space, БФ “Вдячні”, волонтерську ініціативу “UA_First Aid”, а також волонтерсько-рятувальну організацію “Мотохелп”. Волонтери останньої організації до повномасштабного наступу здебільшого займалися наданням допомоги постраждалим унаслідок ДТП мотоциклістам і велосипедистам, а також швидким доставленням донорської крові. 

“Мотохелп” підтримує українських військових з 2014 року. Ще до повномасштабного вторгнення ми допомагали нашим захисникам медикаментами, захистом та зброєю. Але з 24 лютого цей напрям діяльності став основним для наших волонтерів. Зараз ми допомагаємо українським воїнам, що захищають нашу країну”, – йдеться на сайті організації.

Скриншот з відео церемонії нагородження Волонтерською премією – 2022

Цього року Волонтерську премію вручали вдев’яте, але номінація “Відбудова пошкоджених об’єктів цивільної інфраструктури” з’явилася тут уперше. Серед номінантів – технічна компанія “Everskan”, волонтерська ініціатива “Repair together”, програма “Будуємо Україну разом”, Добровольчий будівельний батальйон “Добробат”. 

“Поступово ми очищаємо наші міста від загарбників, і вже зараз ми маємо починати відновлюватися, щоб стати ще краще і сильніше. Саме твоя допомога зараз найпотрібніша!” – йдеться на сайті “Добробату”.

Скриншот з відео церемонії нагородження Волонтерською премією – 2022

У номінації “Правова допомога, правозахист і документування воєнних злочинів” під час церемонії нагородження відзначили Центр громадянських свобод (ЦГС), який завдяки зусиллям тисяч волонтерів вже 15 років бореться за права людини, відеовідділ “НВ медіа”, що на добровільній основі передав ЦГС свідоцтва про злочини російських військових в Україні для подальшої фіксації та використання в судах усіх інстанцій, Волонтерське об’єднання “Юрштаб”, БФ “Збережи світ”, Групу громадського спостереження “Озон”.

Окремо на церемонії подякували волонтерським ініціативам, що займаються пошуком людей, а також тим, що допомагають людям з інвалідністю, похилого віку, дітям, громадянам вразливих категорій. Їхні потреби не є такими помітними на тлі військових потреб, але вони не менш важливі.

“Прекрасно, що є люди, готові опікуватися ними”, – сказала ведуча.

Зокрема, ГО “Евум” уже кілька років займається підтримкою орфанних та онкогематологічно хворих дітей з Чернігівської області. Представниця громадської організації під час церемонії вручення Волонтерської премії згадала перші дні повномасштабного вторгнення, коли постало питання евакуації дітей, що проходили лікування на Чернігівщині. 

“Ми не знали, що і як робити, і водночас розуміли, що є військові, яким потрібна допомога, але й діти, яким вона теж потрібна. Тобто в кожного – свій фронт робіт, де він має зробити максимум. За допомогою багатьох людей ми вивезли дітей, вони поїхали лікуватися до Європи. Половина з них уже в ремісії, повернулися до України й усміхаються життю”, – розповіла вона.

“Зоопатруль”. Скриншот з відео церемонії нагородження Волонтерською премією – 2022

Відзнаку за свою діяльність отримали й волонтери, які допомагають безпритульним тваринам. Так, з початку повномасштабного наступу ГО “Зоопатруль” урятувала понад тисячу тварин, зокрема й постраждалих від російських обстрілів. Також волонтери розпочали будівництво найсучаснішого прихистку для тварин, що працюватиме як реабілітаційний центр і центр адаптації. У будівництво вже інвестували близько 3,5 млн гривень благодійних коштів. Волонтери кажуть, що деякі компанії, коли дізнаються про їхню мету, надають будматеріали безоплатно. Центр буде розрахований на 100-відсоткове прилаштування безпритульних тварин, це має значно покращити ситуацію з безпритульними тваринами в Києві та області. 

Скриншот з відео церемонії нагородження Волонтерською премією – 2022

Величезну допомогу з 2014 року й особливо зараз надають Україні краяни за кордоном. У номінації “Українські волонтери за кордоном” відзнаку отримали, зокрема, такі організації, як Plast Berlin Helps, Help Ukraine Centre, Ukrainian Signal.

У номінації “За підтримку людей, постраждалих від війни” відзначили, зокрема, БФ “Благолайф”, БФ “Київ волонтерський”, Логістичний центр волонтерської допомоги Харківщини “Хаб Вокзал”. Останній також отримав подарунок від партнерів Волонтерської премії – безоплатні ваучери на пересилання гуманітарки.

Відзнаки всім номінантам Волонтерської премії – 2022 в Україні й за кордоном доправить Нова пошта.

“А насправді всі волонтери й волонтерські ініціативи нашої країни – переможці”, – наголосили організатори церемонії.

Зі Всесвітнім днем волонтера й відзнакою “Волонтерська премія” номінантів привітали голова правління Центру громадянських свобод, лауреатів Нобелівської премії миру – 2022, Олександра Матвійчук; музикант, лідер гурту “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук; співачка, громадська діячка Руслана Лижичко; артистка, співачка, авторка пісень Марі Чеба; співачка, громадська діячка Анжеліка Рудницька; акторка, телеведуча, громадська активістка Римма Зюбіна; музикант, телеведучий, актор, поет Микола Сєрга, фольклорний гурт “ZGARDA”.

З повним переліком номінантів на премію можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, Волонтерська премія від ініціативи “Євромайдан SOS” – це всеукраїнська недержавна нагорода, яка вручається щороку з 2014-го за особливий внесок у розвиток волонтерського руху в Україні “звичайним людям, які роблять надзвичайні речі”.

Щороку лауреатами премії стають понад 100 волонтерів і волонтерських ініціатив. 2021-го серед тих, хто отримав відзнаку, були, зокрема, Кирило Долімбаєв – волонтер, який зміг реалізувати у прифронтовому Маріуполі низку культурних проєктів на базі храму Святого Петра Могили та собору Успіння Пресвятої Богородиці; Муміне Салієва – дружина політв’язня Сейрана Салієва, засудженого в окупованому Криму за сфабрикованою справою до 16 років ув’язнення, яка створила та координує ініціативу “Кримське дитинство”, що взяло під опіку усіх дітей політв’язнів на півострові; Анастасія Звягінцева – лідерка ГО “РУХ “ЧИСТІ СЕРЦЯ” і волонтерського руху в допомозі вразливим верствам населення та інші. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter