Українців просять приєднатися до “мережевої системи ППО”

Дата: 16 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні з’явився застосунок “єППО”, через який можна повідомити українських військових про переміщення російських повітряних цілей – ракети, дрона, літака чи гелікоптера ворога.

Про це повідомляє один із розробників Геннадій Сульдін.

Android-версія додатка вже пройшла верифікацію Google. Нині “єППО” доступний у PlayMarket для Android. 

“Тепер кожен громадянин України може долучитись до протиракетної та протиповітряної оборони нашого неба”, – написав він.

За словами розробників, при створенні “єППО” вони консультувалися з українськими військовими: розробка була узгоджена з командуванням ОК “Південь” та старшими офіцерами Повітряних сил ПВК “Південь”.

У разі виявлення повітряної цілі, наприклад, крилатої ракети чи дрону-камікадзе “Шахед”, громадян просять відкрити “єППО” на своєму смартфоні. Потім обрати тип повітряної цілі, направити смартфон у напрямку руху цілі та натиснути велику червону кнопку. 

За декілька секунд фахівці протиповітряної оборони побачать вашу відмітку на мапі. Вона доповнить радіолокаційну інформацію і “літаюча смерть буде збита”, каже розробник.

Чому це необхідно? Завдяки кривизні земної кулі всі локатори бачать низьковисотні повітряні цілі з короткої відстані. Тому крилаті ракети та БПЛА орків ховаються від нашої ППО на доволі малих висотах. Але побачити ракету чи дрон-вбивцю можемо ми навіть тоді, коли їх тимчасово не бачать радари.

Геннадій Сульдін

За словами розробника, усі охочі можуть взяти участь у створенні першої у світі “мережевої системи ППО”. 

“Треба тільки встановити додаток єППО на свій смартфон, за кілька секунд пройти авторизацію за допомогою “Дії”, натиснути “Тест”, щоб переконатись, що все ок, і бути готовим будь-коли сповістити зенітників про відому вам загрозу з неба”, – каже Сульдін.

Щоб скористатися сервісом, необхідно буде авторизуватися в “Дії”. Це допоможе уникнути хибних повідомлень, зокрема від держави-терориста.

Нагадаємо, у Telegram-боті “єВорог” можна повідомити про переміщення російських військових або ворожої техніки, а також окупантів, причетних до звірств проти українців.

Також надати координати ворожих військ можна у спеціальному чат-боті СБУ @stop_russian_war_bot.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter