Стали відомі категорії українців, які зможуть перекваліфікуватися чи отримати нові професії за програмою Skills Alliance

Дата: 04 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Впродовж наступних трьох років завдяки ініціативі Skills Alliance 180 тисяч українців зможуть опанувати нову професію або підвищити свою кваліфікацію. 

Про це повідомила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна під час установчої зустрічі учасників Skills Alliance.

За її словами, ініціатива охоплює різні навчальні програми зі здобуття нових професій і перекваліфікації понад 180 тисяч українців як в Україні, так і за кордоном. 

“Вона також дозволить краще інтегруватися в ринок праці внутрішньо переміщеним особам (ВПО), молоді, ветеранам, людям з інвалідністю, українцям, які  повертатимуться додому”, – пояснила Бережна.

Зокрема, учасники Skills Alliance сприятимуть:

  • підвищенню кваліфікації та навчанню за професіями, необхідними для відновлення та реконструкції України;
  • реалізації програм перекваліфікації / підвищення кваліфікації для ВПО та інших уразливих груп в Україні, а також українців, які проживають за кордоном, з метою  сприяння їхньому поверненню та реінтеграції;
  • запровадженню навчальних програм для підтримки економічної інтеграції жінок, молоді, людей з інвалідністю, людей похилого віку, ветеранів;
  • інтеграції України в ЄС шляхом покращення взаємного визнання дипломів, отриманих за кордоном, та погодження стандартів з вимогами ЄС;
  • посиленню співпраці з приватним сектором задля зменшення невідповідності кваліфікацій працівників.

Як відомо, Skills Alliance створили під час Міжнародної конференції з відновлення України URC-2024, що відбулась у червні в Берліні. Серед учасників майже 50 країн, донорів, міжнародних партнерів та представників бізнес-спільноти. Мета ініціативи – надати можливість перекваліфікації чи підвищення кваліфікації українців. У найближчі три роки на ці потреби планують виділити 700 млн євро.

Раніше правозахисники оприлюднили 11 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини в умовах широкомасштабної збройної агресії на 2024 рік.

Коаліція громадських організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту, закликала Верховну Раду перейти від точкових до комплексних, довгострокових і узгоджених з виконавчою владою рішень щодо забезпечення прав ВПО.

Правозахисники пояснюють, що Закон “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” був ухвалений у жовтні 2014 року. Надалі він зазнавав неодноразових змін і доповнень.

Із 24 лютого 2022 року в парламенті було зареєстровано щонайменше дев’ять законопроєктів про внесення змін до цього закону. Частина з них не узгоджується зі вже впровадженою державною політикою щодо внутрішнього переміщення, не має фінансового обґрунтування і може спричинити штучне збільшення кількості ВПО та загострення складних життєвих обставин вразливих груп населення.

Інші ж, як оцінює коаліція, передбачають точкові зміни як відповідь на нагальні проблеми, зокрема й у наданні допомоги на проживання. Такі напрацювання важливі, проте вони не містять комплексної відповіді на виклики, які постали після початку широкомасштабного вторгнення РФ та вплинули на державну політику щодо внутрішнього переміщення. Тому важливими є реєстрація та розгляд нової редакції Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, пояснили правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter