Стало відомо про нового українського в’язня в Росії: хто такий Олег Чабан?

Дата: 03 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Уже декілька місяців у СІЗО Брянська російські силовики тримають українця Олега Чабана, якого звинувачують у перевезенні зброї до РФ.

Про це на прес-конференції в УКМЦ повідомив його адвокат Юрій Білоус.

Водія автобуса Вінниця – Москва Олега Чабана затримали 19 травня цього року. За словами його дружини, того ж дня їй зателефонував невідомий чоловік і розповів, що працівники ФСБ затримали Олега.

“Ми одразу ж поїхали туди, але по приїзду нам вдалося лише підтвердити факт затримання”, – розповідає Наталія Чабан.

Дружина згадує, що відразу після проходження кордону автобус, який вів Чабан, зламався, а тому йому довелося проводити ремонт.  

За словами адвоката українця, російські силовики знайшли в багажному відділенні зброю та вибухові пакети. У РФ їх забрав невідомий чоловік, якого відразу після цього затримали.

“Він прийшов з явкою… тобто зізнався у скоєнні злочину, але його відпустили під підписку про невиїзд”, – зауважив адвокат.

Олега силовики залишили під вартою. За словами затриманого, під час поїздки багажне відділення не закривалось, а тому зброю в автобус міг підкинути хто завгодно.

Суд у Брянську вже неодноразово подовжував строк утримання українцю.

“Утримують під вартою, аргументуючи це тим, що він громадянин іноземної держави, а тому може ховатися від слідства”, – підкреслює Білоус.

При цьому під час засідань суду, за словами Наталії Чабан, її чоловік погано чує слова судді, але російська сторона ігнорує його скарги на це. Не вдалося захисту українця й надати дружині статус захисника, який у РФ можуть отримати близькі родичі.

На ситуацію з Чабаном відреагували в українському МЗС. За словами заступника директора Департаменту консульської служби відомства Василя Кирилича, українська сторона неодноразово зверталася до російських колег.

“27 червня посольство України в РФ отримало повідомлення про затримання Чабана (чоловіка затримали 19 травня – ред.). Це порушення норм та принципів міжнародного права та консульської конвенції, яка передбачає оповіщення щодо таких випадків через три доби. 4 липня посольство звернулося до управління поліції в Брянську з клопотанням підтвердити та повідомити про обставини та місце тримання Олега. 6 липня консул був присутній на засіданні суду, але дозволу на відвідування нам не дали”, – розповів він.

Наразі про стан українця відомо дуже мало.

“Ми живемо з Олегом уже 20 років, у нас двоє дітей. Його мрією було їздити на великих автобусах. Зараз він не розказує мені про умови тримання. На першому побаченні я побачила, що в нього спухла частина обличчя, але про катування він нічого не сказав”, – розказує Наталія.

Нагадаємо, що нещодавно стало відомо про ще одного українця, якого незаконно тримають у РФ. Відомий російський адвокат Марк Фейгін розповів про те, що поліція Москви на початку липня затримала на вокзалі українського провідника з Рівного Сергія Бугайчука, якого звинувачують у нібито продажу зброї. 

Трохи раніше стало відомо про Ігоря Кияшка – чоловіка, якого російські силовики затримали в готелі “Приют” у Нижньому Новгороді. До Росії він поїхав за ліками для трирічного сина – стафілококовими бактеріями. ФСБ звинувачує українця в підготовці контрабанди та у шпигунстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter