США закликали звільнити білоруських політв’язнів

Дата: 21 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

США закликали білоруську владу відпустити всіх незаконно затриманих учасників протестів.

З відповідною заявою виступив держсекретар США Майк Помпео, передає Інтерфакс.

За його словами, США дуже стурбовані фальсифікаціями на виборах, затриманнями демонстрантів та опонентів Олександра Лукашенка. 

“Ми закликаємо негайно звільнити неправомірно затриманих і дати звіт із приводу всіх тих, хто оголошений безвісти зниклим”, – сказав Помпео. 

Держсекретар нагадав, що США підтримують “вільні й чесні вибори, які показують волю білоруського народу”, однак “вибори, що відбулися 9 серпня, не відповідають цим стандартам”.

Раніше щодо ситуації в Білорусі висловлювався й президента США Дональд Трамп. Він назвав ситуацію в Білорусі “жахливою”.

Нагадаємо, що наразі ЄС офіційно не визнає Лукашенка президентом Білорусі та вже погодив рішення про санкції щодо відповідальних за розгони мирних акцій протесту. Водночас нещодавно прокуратура Білорусі порушила кримінальну справу через створення та діяльність Координаційної ради опозиції, куди ввійшли прихильники переможниці президентських виборів Світлани Тихановської. Максимальні санкції статті, яку інкримінують членам ради, передбачають до п’яти років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter