США скасували санкції проти співробітників Міжнародного кримінального суду

Дата: 03 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Санкції проти працівників Міжнародного кримінального суду, які запровадив експрезидент США Дональд Трамп, своїм указом скасував нинішній глава Білого дому Джо Байден.

Про це повідомляє агенція Reuters, посилаючись на заяву держсекретаря Ентоні Блінкена.

У ній ідеться про зняття санкцій з прокурора Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда та керівника відділу юрисдикції, взаємодоповнення та співробітництва Факісо Мочочоко, які були накладені на представників суду через розслідування того, чи вчиняли американські сили військові злочини в Афганістані.

“Ці рішення відображають нашу оцінку того, що прийняті заходи були недоречними та неефективними”, – наголосив держсекретар США.   

У заяві Блінкен також зазначив, що Державний департамент припинив обмеження візового режиму для частини персоналу МКС, запроваджені у 2019 році. 

Держсекретар США додав, що Вашингтон хоч і скасовує санкції, проте продовжує “категорично не погоджуватися з діями суду щодо ситуації в Афганістані та Палестині”.

“Ми зберігаємо наші давні заперечення проти зусиль Суду щодо встановлення юрисдикції стосовно персоналу держав, які не підпорядковуються юрисдикції суду, таких як Сполучені Штати та Ізраїль. Однак ми вважаємо, що наші побоювання з приводу цих справ краще вирішувати шляхом взаємодії з усіма зацікавленими сторонами в процесі МКС, а не шляхом введення санкцій”,– зазначив Блінкен.

Нагадаємо, влітку 2020 року Дональд Трамп погодився із запровадженням обмежень на подорожі та економічних санкцій проти співробітників Міжнародного кримінального суду (МКС). Відповідний указ колишній американський президент підписав 11 червня. Цим документом він дозволив Держдепартаменту і Міністерству фінансів запровадити санкції проти співробітників Міжнародного кримінального суду, а також проти приватних осіб, які розслідують дії міжнародного контингенту і, зокрема, дії американських військових в Афганістані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter