Спроба Росії “судити” майже сотню українських військовополонених є воєнним злочином – правозахисники

Дата: 26 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Звинувачення 92 українських військовополонених з боку Росії в “злочинах проти людяності” підриває їхні права на справедливий суд, а спроба проведення суду порушить третю Женевську конвенцію й кваліфікуватиметься як воєнний злочин.

З відповідною заявою виступили в міжнародній правозахисній організації Amnesty International. 

Олександр Бастрикін

У понеділок, 25 липня, голова російського слідчого комітету Олександр Бастрикін розповів, що в РФ завели понад 1 300 кримінальних проваджень проти більш ніж 400 громадян України, зокрема принаймні 220 людей підозрюють у скоєнні “злочинів проти миру і безпеки людства”, а 92 українських військових уже обвинуватили.

Їхніх імен Бастрикін не назвав, а інформаційне агентство Reuters, яке першим повідомило про заяву, не знайшло незалежного підтвердження його слів. Офіційно Україна поки ситуацію не коментувала. 

Як зазначають правозахисники, на підтримку тверджень про скоєння злочинів проти людяності має бути досить доказів, але російська влада не надала жодного, натомість розгорнула хвилю дезінформації, звинувачуючи українських військових у, наприклад, знищенні Маріупольського театру.

“Умисне позбавлення в’язня війни права на справедливий суд є воєнним злочином. Російська влада повинна переслідувати військовополонених лише за наявності справжніх, прийнятних доказів воєнних злочинів або злочинів проти людства, і в такому разі підозрюваним необхідно гарантувати право на справедливий судовий розгляд відповідно до міжнародних стандартів”, – кажуть в Amnesty International.

Заступник директора організації в Східній Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв, коментуючи заяви Бастрикіна, назвав звинувачення “черговим виявом зневаги до міжнародного права на справедливий суд і міжнародного гуманітарного права з боку російської влади”.

Правозахисники нагадали, що в Україні також проводять розслідування десятків тисяч воєнних злочинів та злочинів, пов’язаних з війною. До прикладу, у травні судили сержанта, командира відділення військової частини №32010 з Московської області Вадима Шишимаріна за порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним убивством жителя Сумщини Олександра Шеліпова. Росіянина засудили до довічного позбавлення волі, і він подав апеляцію.

Вадим Шишимарін. Фото: Лариса Калик / Ґрати

В Amnesty International кажуть, що швидкість судового процесу викликає занепокоєння щодо справедливого судового розгляду. 

Так звані “суди” над українськими військовими проводять і бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Так, до смертної кари “засудили” трьох іноземців – контрактників ЗСУ, яких полонили під Маріуполем: Ейдена АслінаШона Піннера та Саадуна Брагіма.

ZMINA докладно пояснювала, чому псевдовироки на окупованих територіях є незаконними.

Нагадаємо, що в Росії про проведення так званого “кремлівського Нюрнбергу” щодо полонених українців активно говорять з кінця квітня й про ці плани, ймовірно, повідомляли Путіну незадовго до початку повномасштабного вторгнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter