Справи про витік даних Пентагону: у США висунули звинувачення 21-річному Джеку Тейшейрі за шістьма пунктами

Дата: 16 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У США Федеральне журі присяжних висунуло офіційні звинувачення фігуранту справи про витік даних Пентагону, 21-річному військовослужбовцю Нацгвардії Військово-повітряних сил Джеку Тейшейрі.

Про це повідомила пресслужба Міністерства юстиції США.

Тейшейру звинувачують в умисному зберіганні та передачі секретної інформації, що стосується національної оборони.

“Тейшейра звинувачується в обміні інформацією з користувачами на платформі соціальних мереж, які, як він знав, не мали права її отримувати. Цим він, як стверджується, порушив законодавство США та поставив під загрозу нашу національну безпеку”, — сказав генеральний прокурор Меррік Гарленд.

Згідно з інформацією слідчих, Тейшейра вступив на службу до Нацгвардії ВПС США у вересні 2019 року. Він мав допуск до інформації з грифом “цілком таємно” з 2021 року. Починаючи з січня 2022 року він навмисно, неналежним чином і незаконно зберігав і передавав таємну, цілком таємну та закриту інформацію, що стосується національної оборони, у соцмережі особам, які не уповноважені отримувати таку інформацію. Окремо наголошується, що військовослужбовець знав, що його дії можуть принести шкоду США.

Попри це, Тейшейра отримав доступ до секретних документів із секретної робочої станції на базі Отіс США, переписав і передав її користувачам на платформі соцмереж. Щонайменше один документ з інформацією про національну оборону слідчі знайшли у цифровій формі в конкретному обліковому записі, пов’язаному з Тейшейрою.

Кожне звинувачення в несанкціонованому зберіганні та передачі інформації про національну оборону передбачає покарання до 10 років позбавлення волі, до трьох років звільнення під наглядом і штраф до 250 000 доларів. Федеральний суддя визначить вирок після розгляду Керівних принципів винесення вироків США та інших законодавчих факторів, йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що навесні 2023 року в інтернеті з’явилися документи, що охоплюють широкий спектр питань: від підтримки України з боку США до інформації про їхніх ключових союзників, таких як Ізраїль. Американські посадовці тоді заявили, що серйозно ставляться до витоку інформації й що документи “видаються справжніми”. 

Міністерство оборони країни розпочало розслідування витоку. Пентагон також заявив, що вивчає питання витоку після того, як у соцмережах з’явилися повідомлення про очевидно засекречені документи про війну в Україні.

Всі документи мали гриф секретності, деякі з них — “цілком таємно”, виготовлені вони в період із середини лютого до початку березня.

У Пентагоні заявили, що під час витоку була оприлюднена “надзвичайно таємна, засекречена” інформація, яка становить “дуже серйозний ризик для національної безпеки”.

Федеральне бюро розслідувань США 13 квітня 2022 року заарештувало підозрюваного в оприлюдненні в інтернеті секретних документів Пентагону, 21-річного військовослужбовця розвідувального крила Національної повітряної гвардії Массачусетсу Джека Тейшейру.

Вважається, що саме він є тією особою, що систематично зливала таємні документи з розвідданими США на сервер геймерської платформи Discord.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter