Справи Майдану: суд звільнив від кримінальної відповідальності пособника тітушок Топаза

Дата: 22 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Дарницький райсуд Києва звільнив від кримінальної відповідальності Ігната Кромського на прізвисько Топаз, якого підозрювали в співучасті в незаконному позбавленні волі або викраденні людини.

Про це повідомляє Watchers Media.

Фото: Герман Крігер

На початку 2014 року тітушки облаштували в лісі неподалік станції метро “Бориспільська” табір, де утримували викрадених активістів Євромайдану. Ловили їх у районі станції метро “Петрівка” (нині “Почайна”), а визначали в натовпі нібито за символікою, зокрема жовто-блакитними стрічками. 

У справі Топаза йшлося про викрадення Владислава Іваненка, якого тітушки помилково вважали протестувальником. Його вивезли до лісу, катували та вимагали розповісти, хто фінансує Євромайдан, а згодом відпустили. За версією слідства, Кромський був пособником зловмисників. Йому загрожувало до п’яти років обмеження або позбавлення волі.

Захист Топаза ще в серпні просив суд звільнити того від кримінальної відповідальності у зв’язку зі спливом строків давності, а також передати справу до Верховного Суду для зміни підсудності або відразу скерувати до одного із судів Харкова для розгляду. Кромський також жадав закриття провадження. 

На засіданні Дарницького суду 21 вересня прокурорка Юлія Малашич виступала проти цього. 

“В даному випадку мають застосовуватися положення статті 49 (Кримінального кодексу України. – Ред.), яка вказує, що обрахунок строків давності відбувається за кожен злочин окремо”, – наголошувала вона.

Тітушки в Києві. Фото: dumka.org.ua

Річ у тім, що раніше Кромського засудили за участь у подіях так званої “рускої весни” в Харкові навесні 2014 року. Частина 3 вказаної Малашич статті передбачає, що обрахунок строків давності переривається в разі скоєння нового злочину, що і трапилось у випадку Кромського.

Однак суддя Андрій Скуба і У базі активістів "Чесно" немає інформації щодо недоброчесності Скуби. пішов на зустріч Кромському та звільнив його від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності та закрив провадження щодо нього. 

Влітку від кримінальної відповідальності за трьома статтями через спливання строків давності звільнили координатора тітушок Юрія Крисіна. Прокурори тоді запевняли, що захисники чоловіка робили все можливе, щоб затягнути розгляд.

За сім років за звинуваченнями в злочинах, скоєних проти учасників Революції гідності, набув чинності лише 21 вирок. Затягування судами розгляду матеріалів у справах Майдану перетворилося на тенденцію, переконують в Офісі генпрокурора. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter