Справи Майдану: суд переніс розгляд справи проти Януковича та його силовиків

Дата: 24 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Броварський міськрайонний суд переніс на 7 серпня підготовче засідання в справі проти експрезидента Віктора Януковича і представників його силового блоку за обвинуваченням в організації розгону та розстрілів людей 18–20 лютого 2014 року, під час Революції гідності, через неявку деяких адвокатів обвинувачених.

Про це повідомляє Укрінформ.

Засідання в суді. Фото: Укрінформ

“Суд ухвалив відкласти проведення підготовчого засідання на 7 серпня, 11-ту годину, через неявку усіх захисників”, – зазначила суддя.

Зокрема, на підготовче засідання не з’явився один з адвокатів ексголови СБУ Олександра Якименка Євген Солодко. Він пояснив свою відсутність закордонним відрядженням.

Державне обвинувачення представляють прокурори в справах Майдану Денис Іванов і Олександр Деркач.

Оскільки підозрювані переховуються від слідства, справа слухається в заочному режимі. У режимі відеоконференції був присутній адвокат Януковича й ексголови СБУ Олександра Якименка Андрій Доманський.

Також адвокати з центру безоплатної правової допомоги, які представляють інтереси обвинувачених у цій справі, висловили клопотання про їхню заміну у зв’язку зі зміною підсудності цієї справи з Києва на Київську область.

Як вони пояснили, доручення на захист фігурантів справи вони отримували від регіонального центру безоплатної правової допомоги в місті Києві, а не області. Це клопотання суд розгляне під час наступного підготовчого засідання.

Під час підготовчого судового засідання прокурор у справі Денис Іванов наполягав на розгляді справи “в розумні строки”.

За його словами, для цього засідання мають призначатися три-чотири рази на місяць. На це суддя, яка головує, відповіла, що не має змоги це зробити, оскільки вона слухає в суді 250 справ.

Крім того, під час судового засідання суд задовольнив клопотання прокурорів про забезпечення онлайн-трансляцій судових засідань. Наступні судові засідання транслюватимуться на сайті “Судова влада”.

Раніше Офіс генерального прокурора зібрав докази та повідомив про підозру двом колишнім правоохоронцям, які здійснили перші постріли по мітингувальниках 20 лютого 2014 року. Йдеться про командира роти спецпідрозділу “Беркут” УМВС України в місті Севастополі та одного з міліціонерів цього підрозділу.

Нагадаємо, зранку 20 лютого 2014 року було вбито 48 протестувальників, ще понад 90 отримали вогнепальні поранення.

Через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасникам мирного зібрання на майдані Незалежності в Києві були заподіяні тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, більш ніж 300 учасників були змушені тікати із середмістя столиці й переховуватися в приміщенні Михайлівського собору. Ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter