Справи Майдану: під варту заочно відправили ексміністра Захарченка та ще двох посадовців МВС часів Януковича

Дата: 09 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Слідчі повідомили про зміну раніше оголошеної підозри колишнім міністру внутрішніх справ України Віталію Захарченку, його заступнику Віктору Ратушняку та начальнику Департаменту матеріального забезпечення МВС Павлу Зінову. Суд заочно обрав для них запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Про це повідомили в ДБР. 

Колишній міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, його заступник Віктор Ратушняк та начальник Департаменту матеріального забезпечення МВС України Павло Зінов. Фото: lb.ua, tsn.ua, apostrophe.ua

Екскерівництво МВС підозрюють у перевищенні влади за попередньою змовою групою осіб та розтраті бюджетних коштів в особливо великих розмірах, а начальника Департаменту матеріального забезпечення також підозрюють у пособництві незаконному перешкоджанню проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій під час Революції гідності 

У січні 2014-го, як встановили слідчі, експосадовці незаконно постачали з Росії до України ручні газові гранати “Дрейф-2”, світло-шумові гранати “Заря-2”, “Факел-С”, “Пламя-М”, а також ручні димові гранати. Всі ці спецзасоби не пройшли належної експертизи, щоб застосовувати їх щодо людей, однак попри це їх застосовували проти євромайданівців спецпризначенці “Беркуту”. 

Окрім цього, колишні посадовці, за словами слідчих, розтратили 1 мільйон гривень бюджетних коштів на розмитненні цих спецзасобів. 

Наприкінці минулого року ДБР повідомило про підозру у вчиненні тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень спочатку Віктору Януковичу як очільнику організованої злочинної групи, а невдовзі й іншим учасникам цієї злочинної групи.

До неї, як вважають правоохоронці, входили колишній міністр оборони Дмитро Саламатін, голова СБУ Олександр Якименко та його перший заступник, керівник Антитерористичного центру Володимир Тоцький, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та його заступник Віктор Ратушняк, начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк, т.в.о. начальника Головного управління МВС у Києві Валерій Коряк, заступник начальника Головного управління – начальник міліції громадської безпеки ГУМВС у Києві Петро Федчук, а також командир київського “Беркуту” Сергій Кусюк

Нагадаємо, що очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова обіцяла закінчити слідство в основних справах Майдану ще торік.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter