Справи Майдану: колишнього першого заступника голови СБУ судитимуть за дезертирство

Дата: 27 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування і передало до суду обвинувальний акт щодо колишнього першого заступника голови Служби безпеки України – керівника Антитерористичного центру за обвинуваченням у дезертирстві, непокорі в бойовій ситуації, а також у втраті секретного документа.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора. 

За даними слідства, колишній генерал-майор зрадив військову присягу та 23 лютого 2014 року дезертував з місця проходження військової служби – Центрального апарату СБУ – і вилетів до Криму. Він намагався уникнути кримінальної відповідальності за скоєння злочинів щодо учасників масових акцій протесту в місті Києві та державної зради під час Революції гідності.

“Із собою генерал “захопив” робочий зошит з грифом обмеження доступу “Цілком таємно” із конспектом наказів голови СБУ та рішеннями Колегії СБУ. Йому загрожувала кримінальна відповідальність за вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів, включаючи державну зраду, організацію умисних вбивств учасників протесаних акцій та незаконного перешкоджання їх проведенню”, – йдеться в повідомленні.

Перед виїздом генерал звернувся до центрального госпіталю СБУ, “намагаючись створити видимість своєї хвороби та необхідності виїзду на лікування”.

“Однак під час слідства судово-медична експертиза встановила відсутність підстав для стаціонарного лікування військовослужбовця та можливість отримання ним амбулаторної медичної допомоги у будь-якому лікувальному закладі столиці”, – зазначили в ДБР.

За інформацією слідства, прибувши до Криму, замість лікування колишній посадовець СБУ подорожував півостровом. 25 лютого 2014 року його розшукав тодішній голова СБУ та віддав наказ повернутися до Центрального апарату СБУ для продовження служби. Генерал наказ не виконав і після завершення так званого “лікування” до місця служби не повернувся.

“Також він не почав виконувати свої обов’язки як керівник Антитерористичного центру при СБУ – координувати протидію терористичним та сепаратистським проявам на півострові. Дезертирство і непокора військовослужбовця були вчинені ним в бойових обставинах саме під час введення російських окупаційних військ та бойової техніки на територію АР Крим”, – йдеться в повідомленні.

У ДБР зазначили, що на тимчасово окупованій території АР Крим колишній генерал-майор оформив російське громадянство, у зв’язку з чим досудове розслідування щодо нього здійснювалося з дозволу слідчого судді за спеціальною (заочною) процедурою.

Максимальне покарання – 12 років позбавлення волі.

Раніше Державне бюро розслідувань оголосило підозру директору російської ФСБ Олександру Бортнікову та ще 20 російським високопосадовцям у розпалюванні національної ворожнечі та ненависті в Україні й незаконному перешкоджанні протестам під час Євромайдану.

Нагадаємо, через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасникам мирного зібрання на майдані Незалежності в Києві були заподіяні тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, більш ніж 300 учасників були змушені тікати із середмістя столиці й переховуватися в приміщенні Михайлівського собору. Ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter