Справи Майдану: cудитимуть eкскерівників СБУ та 20 посадовців російських спецслужб

Дата: 25 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Співробітники Державного бюро розслідувань, Служби безпеки та Офісу генпрокурора завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт щодо екскерівників СБУ та високопосадовців ФСБ РФ. Їм інкримінують підривну діяльність проти України, розпалювання національної ворожнечі та незаконне перешкоджання акціям протесту у 2013–2014 роках.

Про це повідомляють пресслужби Офісу генпрокурора і ДБР.

Йдеться про колишнього голову, першого заступника голови та начальника департаменту СБУ. Серед обвинувачених також 20 посадовців ФСБ, зокрема генерал армії – колишній керівник служби безпеки президента РФ, заступник головнокомандувача внутрішніми військами та ще п’ять генералів, які обіймали керівні посади в ФСБ.

Слідство встановило, що в грудні 2013 року за спільним рішенням тодішніх керівників СБУ та ФСБ РФ 20 співробітників російської спецслужби приїхали до України.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, співробітники ФСБ розміщувалися в будівлях СБУ та організовували створення відеозаписів провокативного характеру.

“Вони створили ютуб-канал, через який поширили у мережі Інтернет та медіа понад 250 відеозаписів. У них дискредитувалися суспільно-політичні події в Україні та принижувалися українці як нація загалом”, – йдеться в повідомленні.

Одним із ключових завдань ФСБ було недопущення Євроінтеграційних процесів України та членства в НАТО, зазначають у ДБР.

Під час розслідування справ Майдану правоохоронці встановили безпосередній вплив спецслужб РФ на колишнє керівництво СБУ для підривної діяльності проти України та розпалювання національної ворожнечі й ненависті.

Колишніх голову СБУ та начальника департаменту СБУ також судитимуть за колабораційну діяльність – добровільне обіймання у 2022 році посад у незаконно створених на тимчасово окупованих територіях України “органах безпеки”.

“Оскільки обвинувачені переховуються від правоохоронних органів і знаходяться в міжнародному розшуку, щодо них проведено спеціальне досудове розслідування (in absentia)”, – йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

Раніше командирам підрозділів міліції особливого призначення “Беркут” ГУМВС України у Львівській, Харківській областях та місті Севастополі, а також помічнику начальника штабу Львівського “Беркуту” повідомлено про підозри у звʼязку з незаконним перешкоджанням акціям протесту в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року в центрі Києва.

Нагадаємо, зранку 20 лютого 2014 року були вбиті 48 протестувальників, ще понад 90 отримали вогнепальні поранення.

Через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасників мирного зібрання на майдані Незалежності в Києві дістали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, більш ніж 300 учасників були змушені тікати із середмістя столиці й переховуватися в приміщенні Михайлівського собору. Ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави.

Читайте також: Непокаране зло в справах Майдану

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter