Справу про вбивство Ірини Ноздровської розглядатиме суд присяжних

Дата: 14 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання захисту обвинуваченого у вбивстві правозахисниці Ірини Ноздровської Юрія Россошанського про те, аби справу розглядав суд присяжних.

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, таке рішення суд ухвалив під час підготовчого засідання 13 листопада.

У межах засідання вирішувалися загальні процесуальні питання щодо розгляду кримінальної справи. Так, прокурор зачитав обвинувальний акт щодо підозрюваного у вбивстві Юрія Россошанського. Обвинувальний акт був підтриманий потерпілими – батьками Ірини та її дочкою Анастасією, їхні адвокати теж не заявили жодних протестів.

Адвокат Юрія Россошанського Олексій Цибенко клопотав про розгляд кримінальної справи судом присяжних відповідно до Кримінального процесуального кодексу України, а також клопотав про виклик до суду медичного експерта, який робив висновки під час розслідування справи і чиї висновки, за словами адвоката, повністю спростували обвинувальний акт.

Суддівська колегія задовольнила клопотання адвоката обвинуваченого про розгляд справи судом присяжних.

Друге клопотання про виклик експерта суд відхилив, мотивувавши тим, що експерт буде викликаний у межах дослідження доказів та опитування свідків і експертів у суді.

Тепер, за словами адвоката родини Ноздровської Олександра Панченка, протягом 10 днів мають зібрати сім осіб, щоб потім з них вибрати трьох, які стануть присяжними в цій справі.

“Справа буде розглядатися двома суддями та трьома присяжними”, – додав Панченко.

Наступне судове засідання заплановане на 23 листопада.

Батьки Ірини в залі судового засідання неодноразово зверталися до громадськості та журналістів з проханнями про підтримку і висвітлення судового процесу.

Нагадаємо, тіло юристки Ірини Ноздровської 1 січня знайшли у водоймі біля села Демидів Вишгородського району на Київщині. За попередніми даними експертизи тіла, жінка загинула від множинних колото-різаних ран. У Ноздровської залишилися донька і матір літнього віку.

Ірина Ноздровська кілька років працювала над справою про загибель своєї сестри Світлани Сапатинської, яку 30 вересня 2015 року в селі Демидів на смерть збив племінник голови суду Вишгородського району Дмитро Россошанський.

У травні 2017 року Россошанського засудили до семи років ув’язнення. Його захист подав апеляцію, і рідні Ноздровської побоювались, що він може вийти на волю за амністією.

24 жовтня 2018 року Обухівський районний суд присудив  Дмитру Россошанському сім років позбавлення волі без права на амністію та 600 тисяч гривень компенсації батькам.

За підозрою у вбивстві Ірини Ноздровської 8 січня затримали 63-річного Юрія Россошанського, батька засудженого Дмитра Россошанського.

У Нацполіції заявили, що Юрій Россошанський зізнався у вбивстві правозахисниці.

Але під час судового засідання Россошанський свою провину в скоєнні злочину не визнав. За словами дружини підозрюваного, чоловік залишив родині дві записки, в яких говорить про те, що не вбивав Ноздровську, але візьме провину на себе, щоб ніхто не чіпав родину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter