Справу Гриба відправили на доопрацювання

Дата: 23 Липня 2018
A+ A- Підписатися

У Ростові-на-Дону відбулося перше засідання по суті у справі українця Павла Гриба, якого звинувачують у сприянні тероризму.

Про це повідомило Громадське радіо. 

Процес пройшов у відкритому режимі, а тому дозволили знімати та фотографувати підозрюваних і захисників. На засіданні була присутня мати політв’язня Марина Гриб, український консул і журналісти.

Грибу інкримінували статтю кримінального кодексу РФ “схиляння до теракту”. За версією слідства, у 2017 році Павло познайомився зі школяркою із Сочі, спілкувався з нею скайпом. Вона нібито захотіла підірвати вибухівку, але не зробила цього.

“Я повністю незгоден з обвинуваченням. Під час ведення слідства були допущені критичні помилки, які не дозволяють обґрунтувати це обвинувачення для того, аби мати підстави для притягнення до відповідальності”, – заявив політв’язень.

Журналісти зазначають, що хлопець спілкується в залі суду українською, його перекладають.

Один із суддів також зазначив, що в обвинувальному акті, зачитаному прокурором, вказана стара редакція статті 205 КК РФ, за якою обвинувачують Павла. Вона передбачає вісім років тюремного ув’язнення, але вже не діє.

Прокурор заявив, що це помилка, а він має на увазі нову редакцію цієї статті, за якою обвинувачуваному загрожує до 10 років колонії. Адвокатка українця Марина Дубровіна відзначила, що посилення покарання протирічить російській Конституції.

За інформацією російських медіа, Північно-Кавказький окружний військовий суд відправив справу на доопрацювання.

Павло Гриб – 20-річний український блогер та син екс-офіцера Держприкордонслужби України. У серпні 2017 року він зник у білоруському Гомелі. Пізніше його знайшли у СІЗО в російському Краснодарі. Російські силовики обвинуватили хлопця у підбурюванні до підриву школи, яке буцімто виявили в його спілкуванні з онлайн-подругою. Йому інкримінують вчинення злочину за статтею про тероризм.

Генеральна прокуратура України відкрила провадження через зникнення українця.

Адвокат Павла Гриба в Україні Євгенія Закревська повідомила, що Європейський суд з прав людини вимагає від Росії доступу українських лікарів до хлопця, щоб оцінити стан його здоров’я. За повідомленням батьків, 19-річний Павло Гриб через інвалідність має постійно вживати підтримувальні препарати.

За словами родичів, у Павла Гриба портальна гіпертензія – синдром підвищеного тиску в системі ворітної вени, який супроводжується збільшенням селезінки, варикозним розширенням вен стравоходу і шлунку, асцитом, печінковою недостатністю.

Нещодавно під час етапування хлопця жорстоко побили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter