Справу директорки української бібліотеки повернули російським слідчим

Дата: 15 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Прокуратура не стала затверджувати обвинувальний висновок у справі директорки Бібліотеки української літератури Наталії Шаріної, яку звинувачували у розтраті і екстремізмі, і повернула справу назад слідчим.

Про це російському “Інтерфаксу” розповів адвокат директорки Іван Павлов.

Причини такого рішення прокуратури поки невідомі.

За його словами, захист Наталії Шаріної клопотав про роз’яснення сутності пред’явленого їй звинувачення.

“Ми заявили клопотання про те, що нам досі сутність обвинувачення за статтею про екстремізм не розтлумачити. Слідство досі не може сформулювати, в чому конкретно звинувачують нашу підзахисну”, – сказав Іван Павлов.

“У нас є надія, що прокуратура не візьме на себе сміливість, щоб продавлювати цю справу в тому вигляді, в якому вона знаходиться зараз, до суду”, – додав він. 

Нагадаємо, директорка Державної бібліотеки української літератури в Москві Наталія Шаріна знаходиться під домашнім арештом з 30 жовтня 2015 року за зберігання “екстремістської літератури”.

5 квітня їй висунули нове звинувачення щодо розтрати майна у справі багаторічної давності, що дозволило продовжити її домашній арешт ще на рік.

Російські влада звинуватила її в розповсюдженні друкованих матеріалів, які “мають антиросійську й антидержавну пропаганду”. Це сталося після того, як слідчі знайшли роботи українського націоналіста Дмитра Корчинського серед книг, які ще не були проіндексовані чи доступні для читачів.

Звинувачення в разтраті коштів передбачає максимальне покарання – 10 років і вважається тяжким злочином. А це означає, що згідно з російським законодавством Наталію Шаріну можуть утримувати під домашнім арештом або в слідчому ізоляторі до 18 місяців.

Раніше повідомлялось, що російські слідчі розшукують читачів Бібліотеки української літератури в Москві, які брали книжки про Голодомор в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter