Справу “Автомайдану” намагаються розвалити – адвокат

Дата: 05 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

По справах щодо переслідування активістів, які їздили до Межигір’я, до резиденції Януковича, винесли лише один вирок, та і його вже скасували. Водночас вже є шість виправдовувальних вироків щодо осіб, які переслідували “автомайданівців”. 

Про це повідомляє Роман Маселко, член Колегії Адвокатської Консультативної групи, що відповідає за напрямок розслідування справ “Автомайдану”, інформує кореспондент Центру інформації про права людини.

Маселко нагадує, що проти “автомайданівців” сфальсифікували понад 600 рапортів, протоколів, виносилися масові рішення – загалом 300 людей були або оштрафовані, або позбавлені водійських прав. До цих дій залучили 450 працівників ДАІ низової ланки, власне, виконавців, а також керівників і близько 126 суддів Києва, Київської області та інших регіонів.

“Величезна кількість людей, дуже хороша доказова база, всі вони не в бігах, справи елементарні, насправді – і наразі результат ми маємо: жодного вироку. Близько 50 справ справді передані до суду. Але суд просто повертає обвинувальні акти назад до прокуратури у зв’язку з тим, що вони неналежно оформлені. Прокуратура повертає їх назад, у свою чергу, майже в такому ж вигляді, і так далі. По деяких справах це триває вже майже рік“, – говорить адвокат.

Минулого року велику частину справ щодо працівників ДАІ закрили, будь-які спроби адвокатів щось зробити не мали результату. Після акції під Генеральною прокуратурою справи поновили, і навіть одній людині, колишньому начальнику відділення Державної автомобільної інспекції Києво-Святошинського райвідділу міліції, оголосили підозру. Буквально через місяць справу передали до суду, і вже в грудні було винесено вирок за підробку адміністративних протоколів – 1 рік позбавлення волі та 1 рік випробувального терміну.

“На даний час цей вирок є скасованим. І я, будучи представником потерпілого в суді, сам вже був готовий казати, щоб суд виносив виправдувальний вирок. Бо у матеріалах справи не було жодного доказу, що доводив би вину цієї особи. Не тому, що доказів немає, вони є! Але вони були не зібрані, не сформовані, обвинувачення виписане неналежним чином. І те, що передали до суду, заслуговувало поки що на виправдувальний вирок“, – говорить адвокат.

Після скасування цього вироку, поки що єдиного по справах Автомайдану, наразі відбувається колообіг цієї справи, обвинувальний акт періодично повертають до прокуратури на доопрацювання.

При цьому, за даними адвокатів, сьогодні існує вже шість виправдувальних вироків щодо осіб, підозрюваних у переслідуванні “автомайданівців”.

Це є наслідки передачі справ до суду оперативно, “для галочки”, “під вказівку“, – говорить Роман Маселко.

Він визнає, що справи дійсно часто затягуються, але водночас не можна допускати швидкої формальної передачі справ до суду, де вони просто будуть розвалені.

Нагадаємо, адвокати Небесної сотні зазначали, що так само, до минулої річниці Майдану, під впливом керівництва Генеральної прокуратури, попри незгоду окремих слідчих до суду передали справу щодо масового розстрілу активістів Майдану 20 лютого. При цьому до справи не долучили та належним чином не оформили велику кількість доказів.

Фото: socportal.info

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter