Справу ведучої пропагандистського телеканалу “Миллєт” скерували до суду

Дата: 14 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо кореспондентки та ведучої пропагандистського телеканалу “Миллєт” Айше Шулакової.

Про це повідомила пресслужба прокуратури Автономної Республіки Крим і м. Севастополь.

Айше Шулакова. Скриншот з відео

У авторській програмі на телеканалі обвинувачувана систематично розповсюджує проросійський інформаційний контент, зокрема типовий наратив про наявність на території України “секретних лабораторій Пентагона” з виготовлення біологічної зброї, які Росія має знищити. Таким чином Шулакова виправдовує збройну агресію РФ проти України, наголосили в прокуратурі АРК.

В одному з прямих ефірів пропагандистка назвала окупацію територій України “поверненням до рідної гавані”. Також обвинувачена виправдовувала дії та возвеличувала ворога, називаючи удари по критичній інфраструктурі нашої держави “відповіддю на агресію та теракти зі сторони України”.

Судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що виступи Шулакової містять висловлювання, спрямовані на підтримку рішень і дій держави-агресора.

Її обвинувачують у колабораційній діяльності (частина 6 статті 111-1 КК України) та виправдовуванні, запереченні збройної агресії РФ проти України (частина 3 статті 436-2 КК України). Шулаковій загрожує покарання до 12 років ув’язнення з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до 15 років та з конфіскацією майна.

Раніше Центр журналістських розслідувань повідомив, що  до США з українським паспортом виїхав Сейран Мамбетов, який доклався до знищення єдиного у світі кримськотатарського телеканалу ATR, що діяв на Кримському півострові, та до створення на противагу йому пропагандистської помийки “Миллєт”. 

Також прокуратура АРК та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо Вадима Первих, гендиректора телекомпанії “Крым” – найбільшого “кремлівського рупора” на окупованому півострові.

У грудні 2022 року в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені дані щодо діяльності шістьох керівників і кореспондентів ТРК  “Крым 24”, що фінансується окупаційним урядом Криму. Провадження відкрито за ст. 436-2  Кримінального кодексу України – пропаганда війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter