“Справу Василя Стуса” авторства Вахтанга Кіпіані назвали “знаковою книгою нашої Незалежності”

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Книга “Справа Василя Стуса” авторства Вахтанга Кіпіані набрала найбільшу кількість голосів за результатами інформаційно-просвітницької акції до 30-річчя Незалежності України “30 знакових книжок нашої Незалежності”.

Про це повідомляється на сайті Українського інституту книги. 

Підбиття підсумків онлайн-проєкту в Українському інституті книги. Джерело: book-institute.org.ua

За інформацією організаторів, акція тривала з 15 вересня до 15 жовтня. Усі охочі з усієї країни могли вибрати із довгого списку довільну кількість книжок від 1 до 30 та проголосувати за них як за знакові книжки незалежної України.

Загалом в онлайн-проєкті взяли участь 34 797 українців, які віддали 267 815 голосів.

Книга Кіпіані, яка вийшла 2019 року у видавництві Vivat, набрала 9535 голосів, “Триста поезій” та “Записки українського самашедшого” Ліни Костенко (“А-ба-ба-га-ла-ма-га”, 2012 і 2010) — 8233 та 8086 голосів, відповідно.

Далі в списку — “Чорний ворон” Василя Шкляра (“Клуб сімейного дозвілля”, 2009) зі 6732 голосами та “Абетка” Івана Малковича (“А-ба-ба-га-ла-ма-га”, 1999) — 6343.

Коментуючи акцію, яка проходила вперше, директорка Українського інституту книги Олександра Коваль відзначила, що справжньою подією стало те, що голосами багатьох українців у ТОП-30 потрапили три повні видання творів українських класиків: Стуса (1994 року) на 13-му місці, Лесі Українки (2021 року) — на 15-му і Тараса Шевченка (2001) — на 18-му. 

Нагадаємо, що після виходу книги “Справа Василя Стуса” проросійський депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Віктор Медведчук попросив суд заборонити її, бо та нібито містить “висловлювання, які не відповідають дійсності”. Автор книги, журналіст Кіпіані називав позов тиском на свободу слова.

У жовтні 2020 року Дарницький районний суд зобов’язав Кіпіані та видавництво Vivat видалити з книжки інформацію про Медведчука та заборонив розповсюдження надрукованого накладу до усунення порушення немайнових прав політика. 

Проте заборона на розповсюдження так і не почала діяти офіційно, адже рішення мало набути чинності після апеляції. Водночас лише поява інформації про рішення суду на користь Медведчука спровокувала читачів викупити весь наклад видання за декілька хвилин.

У березні 2021-го Київський апеляційний суд дозволив розповсюджувати книгу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter