Справа про вбивство Ноздровської: суд на два місяці продовжив арешт Юрію Россошанському

Дата: 13 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва 12 грудня на два місяці продовжив термін тримання під вартою Юрія Россошанського, який обвинувачується у вбивстві правозахисниці Ірини Ноздровської.

Про це повідомляє кореспондентка Центру інформації про права людини.

12 грудня відбулося перше засідання у справі про вбивство Ноздровської, яке на прохання обвинуваченої сторони слухатиме суд присяжних.

Під час засідання адвокат Россошанського Олексій Цибенко просив змінити обвинуваченому запобіжний захід з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

Він також повідомив, що Юрій Россошанський обмовив себе через те, що певні посадові особи, яких сторона захисту поки не називає, пообіцяли йому умовний термін за вбивство в стані душевного хвилювання за свободу сина.

Адвокат на підтвердження своєї позиції вказав на протиріччя і недоробки слідства.

За його словами, з опитаних 648 свідків жоден не бачив нічого підозрілого у вечір убивства, яке, за версією слідства, сталося в людному місці в центрі села Демидів – на зупинці громадського транспорту. Крім того, судово-медична експертиза не виявила на місці події жодної краплі крові, а слідчий експеримент довів, що вбивство не могла скоїти одна людина. На слідчому експерименті Юрій Росошанський, зміг пронести статиста всього три метри, а, за даними слідства, вбивця ніс труп більше кілометра.

“Приєднаний до справи в якості речового доказу ніж не є знаряддям вбивства. Колото-різані ушкодження, які були спричинені потерпілій, не відповідають фізичним властивостями ножа, який був вилучений під час огляду місця подій. Крім того, на місці подій не було виявлено жодної краплі крові, хоча у потерпілої були ушкодження, які свідчать про те, що була велика крововтрата і що була пошкоджена аорта та магістральні судини”, – зазначив адвокат.

Водночас батько і мати Ноздровської впевнені, що вбивство їхньої доньки скоїв Юрій Росошанський. При цьому вони вважають, що чоловікові допомагали кілька людей.

Під час судового засідання також були опитані кандидати в судді присяжних стосовно того, чи відповідають вони всім вимогам для цієї позиції і чи немає конфліктів інтересів у сторін з вибраними присяжними.

За словами судді, який головує у справі, до наступного засідання із семи кандидатів у присяжні буде вибрано три основних присяжних судді і двоє додаткових.

Наступне засідання суду за участю присяжних призначено на 15 січня 2019 року.

Нагадаємо, тіло юристки Ірини Ноздровської 1 січня знайшли у водоймі біля села Демидів Вишгородського району на Київщині. За попередніми даними експертизи тіла, жінка загинула від множинних колото-різаних ран.

Ірина Ноздровська кілька років працювала над справою про загибель своєї сестри Світлани Сапатинської, яку 30 вересня 2015 року в селі Демидів на смерть збив племінник голови суду Вишгородського району Дмитро Россошанський.

У травні 2017 року Россошанського засудили до семи років ув’язнення. Його захист подав апеляцію, і рідні Ноздровської побоювалися, що він може вийти на волю за амністією.

24 жовтня 2018 року Обухівський районний суд присудив Дмитру Россошанському сім років позбавлення волі без права на амністію та 600 тисяч гривень компенсації батькам.

За підозрою у вбивстві Ірини Ноздровської 8 січня затримали 63-річного Юрія Россошанського, батька засудженого Дмитра Россошанського.

У Нацполіції заявили, що Юрій Россошанський зізнався у вбивстві правозахисниці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter