Справа Майдану: чи була третя сила, яка спровокувала загострення і розстріли?

Дата: 20 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Через 3 роки після розстрілів на Майдані слідство не може дати однозначної відповіді на запитання, з чого почалося загострення 20 лютого 2014-го. За 20 лютого жодна особа не понесла покарання.

Про це йдеться у статті “Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні” на сайті Української правди.

У справі так званої “чорної роти Беркуту”, яка розстрілювала майданівців, вже більше року тривають судові засідання. На лаві підсудних – лише 5 силовиків.

За однією з версій, приблизно о 5-ій годині ранку силовики почали штурм Консерваторії.

За іншою версією, яку в ході розслідування озвучували силовики, початок активних дій вранці 20 лютого стався через дії майданівців. Нібито вони кинули кілька світло-шумових гранат в силовиків, після чого останні й розпочали штурми будівлі.

Слідству достеменно відомо, що постріли в бік силовиків велися як з Консерваторії, так і з боку барикад. Це встановлено слідчим експериментом.

Загалом під час фази загострення того дня під стелою на Майдані двоє силовиків було вбито ще 20 – поранено.

Допоки вбивство силовиків вранці 20-го лютого не розкрито, у слідства залишається версія про наявність третьої сили, яка таким чином спровокувала ескалацію конфлікту.

18 – 20 лютого на Майдані українці вшановують “Небесну сотню”

Також невідомо, чи була ситуація для правоохоронців на Майдані настільки критичною, що потрібно було задіяти штурмову роту “Беркуту” – “чорну роту”.

Загалом “чорну роту” слідчі звинувачують у розстрілі 48 активістів Євромайдану. Також за словами слідчих, від куль беркутівців отримали поранення ще 80 майданівців. Усього ж вогнепальні поранення того дня отримали 300 протестувальників.

На злочинців вищого рівня міг вивести командир “чорної роти”. Він був однією з ключових осіб, кого вдалося затримати слідству. Але восени 2014-го Садовнику допомогли втекти. Сталося це через рішення суду, яким “беркутівця” з-під варти відпустили під домашній арешт. Невдовзі він зник.

Напередодні третьої річниці розстрілів адвокат родин “Небесної сотні” Віталій Титич зробив гучну заяву. Він вважає, що Садовника було обміняно. На кого або на що – не знає.

Нині адвокати родин “Небесної сотні” прямо заявляють: 2014-й рік був втрачений для слідства.

Як відомо, з 17 травня 2016 року в Святошинському суді розглядається справа щодо колишніх співробітників “Беркута” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янишевського.

Їх обвинувачують у розстрілі активістів Євромайдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. Колишні бійці спецпідрозділу “Беркут” не визнають власної вини за жодним з пунктів.

Суд продовжив арешт Аброськіна, Зінченка, Маринченка, Тамтури і Янишевського до 17 березня.

Усього вдалося ідентифікувати 25 правоохоронців, які стріляли на Інститутській, з них 20 перебувають у розшуку.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter