“Справа Карпюка і Клиха” мала бути “справою Яроша” — адвокат

Дата: 10 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Російський адвокат українських політв’язнів Станіслава Клиха і Миколи Карпюка Ілля Новіков заявляє, що спочатку ця справа мала бути справою Дмитра Яроша.

Про це заявив російський адвокат українських політв’язнів Станіслава Клиха і Миколи Карпюка Ілля Новіков у коментарі 24 каналу.

“Ця історія починалася в лютому 2014 року, якщо не раніше. Тоді Ярош був в Росії головним пугалом – якщо у нас буде Майдан, то в Москву прийде Ярош і їстиме дітей. Різними каналами йому передавалися сигнали з Росії, з ним хочуть говорити. Мовляв, раз Ви настільки сильні, що скинули Януковича, то ви – нова сила, і ми хочемо, щоб тепер ви були нашим Януковичем”, – пояснив він.

Не знаю, в яких словах домовлялися, але думка була така, що “приїжджайте, є про що поговорити”.

“Яроша готувалися відразу ж заарештувати на кордоні і мати готову кримінальну справу, яку відразу можна вивести в паблік і сказати, що ось у нас показовий процес над фашистами – він воював у нас в Чечні, через 20 років ми його взяли і справедливість торжествує”, – розповів Новіков.

Він пояснив, що існуючу справу стосовно російських солдатів і офіцерів, які були вбиті в Грозному в новорічних боях з 1994 на 1995 рік, вирішили прив’язати до нових обставин.

Тому виникла ідея “створити” певний український батальйон “з українськими нацистами”, які приїхали воювати в Чечні проти росіян.

За словами адвоката, для реалізації цього плану з колонії витягли раніше судимого Малофєєва, який в режимі нон-стоп почав давати свідчення про те, що він нібито воював у складі українського підрозділу “Вікінг” у Чечні.

“У Чечні такого батальйону не було. Була якась група “Вікінг”, не впевнений, що батальйонного масштабу, у Придністров’ї. Тобто, взагалі в іншому місці, з іншого приводу і в іншому році. Але щоб добро просто так не пропадало, вирішили, що в Чечні теж намалюють “Вікінг”… Малофєєв став говорити, що була українська група “Вікінг”, він там був, там був Музичко, головним в групі був Ярош”, – розповів Новіков.

Факт, що тоді у свідченнях Малофєєва прізвища Карпюка не було. Як і прізвища Клиха. Зате там був Яценюк. Ось на його свідченнях намалювали таку групу: Музичко, Ярош, брати Тягнибоки, Корчинський, Мазур “Тополя” і Яценюк”, – добавив Новіков.

За його словами, Яценюк туди затесався, бо його вважали лідером Майдану.

“Прем’єр-міністром він на той момент не був. Якби він вже був прем’єром, можливо, його б не стали туди вмальовувати. Але на той момент вирішили, що начальству буде приємно, якщо в купі в цій справі буде ще і Яценюк, не особливо замислюючись над тим, ким він був під час першої чеченської війни і що робив”, – пояснив він.

Нагадаємо, у травні 2016 року Станіслава Клиха та Миколу Карпюка Верховний суд Чечні засудив на 20 і 22,5 роки ув’язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 – початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і піддалися тортурам під час слідства. 

Правозахисний центр “Меморіал”, який проаналізував матеріали справи Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. “Меморіал” визнав Клиха і Карпюка політв’язнями.

За даними українських правозахисників, після звільнення Надії Савченко, Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенко в Росії продовжують утримувати за ґратами щонайменше 29 українців. Із них 15 – кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter