Справа про зґвалтування 14-річної на Закарпатті: суд скасував мʼякий вирок обвинуваченим

Дата: 11 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

11 серпня, у пʼятницю, Апеляційний суд Закарпатської області повернув справу про зґвалтування 14-річної школярки в суд першої інстанції на повторний розгляд. Попередній вирок суду спричинив суспільний резонанс навесні цього року через те, що неповнолітнім кривдникам призначили іспитовий термін на два роки. 

Про це повідомляє Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”.

Ілюстративне зображення. Фото: Getty Images

Так, слухання відбувались протягом останніх 2 тижнів, і сьогодні суд проголосив короткий вирок, повернувши справу в суд першої інстанції на повторний розгляд. Повний текст з обґрунтуванням суд виголосить 16 серпня.

Одна з представниць потерпілої дівчини, адвокатка “ЮрФем: підтримки” Марта Змисла каже, що поки неможливо детально проаналізувати, з яких саме підстав суд апеляційної інстанції повернув справу на новий розгляд до суду першої інстанції. 

“Чи це рішення на користь потерпілої? Ми розуміємо, що розгляд справи затягнеться ще на якийсь період, потерпіла не отримає в найкоротший строк справедливого відшкодування, є ризик повторного її допиту в суді першої інстанції.

Звісно, ми зі свого боку будемо робити все можливе, аби уникнути повторного допиту її в суді, аби сам судовий розгляд пройшов з мінімальною участю потерпілої, а ухвалене рішення відповідало її інтересам”, – зазначила вона.

За словами Марти, ця справа показує, як багато ще треба зробити для зміни підходів у розслідуванні та розгляді справ про сексуальне насильство, аби робота усіх структур була орієнтована на потреби потерпілої, яка знаходиться у вразливому становищі.

Як відомо, лінія правової допомоги “ЮрФем: підтримка” надає безоплатну юридичну та психологічну допомогу постраждалим від сексуального насильства та гендерної дискримінації. Допомога передбачає, зокрема, й безоплатний адвокатський супровід справи.

Звернутись можна за номером 068 145 55 90 або 0 800 30 55 90 (безплатний номер), написавши у вайбер чи телеграм або залишивши заявку на сайті.

Нагадаємо, що у 2021 році у Мукачівському районі на Закарпатті троє підлітків зґвалтували 14-річну дівчину, зняли це на телефон і поширили відео серед учнів школи, де вона навчалась. За цей злочин суд призначив їм іспитовий термін на два роки. 

За даними слідства, у серпні 2021 року дівчина прийшла на запрошення одного з трьох підлітків у підвал. Хлопці знали, що вона є неповнолітньою, однак без її добровільної згоди вчинили щодо неї сексуальне насильство.

Спочатку один зі зловмисників вдарив дівчину у живіт, щоб уникнути опору жертви та залякати. Інший підліток нахилив неповнолітню та стиснув її голову між своїми ногами. Після того, як хлопці зняли з дівчини одяг, вони по черзі її зґвалтували та знімали на телефон, а згодом відео розповсюдили учням школи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter